Läge att ta rygg på insiderköpen?
Dustin Group (kurs 75,90 kronor)
Den svenska IT-leverantören Dustin hade en succéartad start på 2019. Aktien rusade närmare 30 procent mellan januari till april.
Därefter har trenden varit mindre munter.
Aktien står nu i samma nivåer som vid årets inledning, trots en rad offensiva satsningar.
Axel Johnsonsfären är största ägare och Mia Brunell Livfors är ordförande. Så sent som för några veckor sedan köpte Axel Johnson-koncernen fler aktier till kurser runt 77 kronor per aktie.
Enligt Finansinspektionens insynsregister köpte även ordförande Mia Brunell Livfors aktier i oktober.
Baserat på helåret 2018/2019 (Dustin har brutet räkenskapsår) handlas aktien till ett p/e-tal på omkring 18 gånger.
Framöver ligger estimatet på vinst per aktie på 4,99 kronor och 5,70 kronor för år 2020 respektive 2021. Det ger framåtblickande p/e-tal på 15 gånger för 2020 och runt 13 gånger för 2021.
Det är helt klart aptitligt.
Dessutom närmar sig utdelningen på 3 kronor per aktie lagom till Lucia. Till rådande kurser ger det en direktavkastning på klart godkända 4 procent.
Det är kanske läge att ta rygg på storägaren och ta en extra titt på IT-leverantören?
Collector (kurs 49,35 kronor)
Nischbanken Collector har inte haft någon behaglig resa på börsen de senaste åren.
Trots en rad operativa framgångar och fortsatt intäkts- och vinsttillväxt har aktien varit segare än sirap. Nedåtspiralen har etsat sig fast hos investerare och många har kastat in handduken i väntan på vändningen som aldrig har infunnit sig.
Men den efterlängtade vändningen kanske är här nu?
Den gångna veckan har ett stort antal insidertransaktioner registrerats. Bolagets ordförande Lena Apler, fastighetsmagnaten Erik Sellin, styrelseledamoten Christoffer Lundström och storägaren Rolf Lundström har alla tankat aktier för miljonbelopp.
Dessa koordinerade insiderköp är iögonfallande. Det är för övrigt även den låga värderingen. Aktien handlas till ett p/e-tal för rullande tolvmånader på 8 gånger.
För 2020 väntas bolaget göra omkring 6,40 i vinst per aktie och 2021 ligger prognosen runt 7 kronor.
Infrias estimaten handlas aktien till vrakpris i p/e-talstermer på runt 7 gånger.
Värdefälla eller fynd? Insiders verkar tro det sistnämnda.
Byggmax (kurs 25,62 kronor)
Slutligen har vi den oälskade byggkedjan Byggmax.
Byggmax kom med en bättre än väntat-rapport för det tredje kvartalet, men guidade ned inför årets sista kvartal. Aktien steg initialt, men har därefter rasat till flerårslägsta.
För tillfället har marknaden en kärlekshistoria med en annan spelare inom bygg, förvisso med en tydligare digital agenda. Undertecknad syftar självklart på Bygghemma.
En snabb jämförelse på hur varje försäljningskrona värderas (price/sales) visar på skillnaden.
- Bygghemma: price/sales 0,92 gånger
- Byggmax: price/sales 0,29 gånger
Insiders ser dock värden i Byggmax. Såväl Byggmax vd, Mattias Ankarberg, och vd för dotterbolaget Skånska Byggvaror (som genomfört en vändning) Oscar Tjärnberg har passat på att fylla på i aktien till kurser runt 26,50 och 27,00 kronor.
Till dessa värderingsnivåer är Byggmax att betrakta som ett utköpscase. Riskkapitalister sitter med stora penningpåsar och Byggmax – som tidigare varit i just riskkapitalistisk ägo – finns med största sannolikhet på mångas radar.
Aktien befinner sig i en i ursvag trend och ett risigt fjärde kvartal väntar med största sannolikhet. Men för den som vågar blickar längre än så kan det vara ett fyndläge i den pressade byggkedjan. Om utdelningen återupptas nästa år kan bottenfisket löna sig.