Aktiespararna

Spår stor börsuppgång: ”Aktier är billiga”

Av David Flatbacke-Karlsson
30 oktober 20182 min lästid

Nedgångarna är inget att oroa sig för.
Börsen kommer att komma tillbaka – med besked.
– Den kan gå upp 15–20 procent, säger Scott Minerd, investeringschef på Guggenheim, till CNBC.

De senaste fallen måste inte innebära att den längre uppgångsfasen är över. I stället anser ett meriterat proffs att utvecklingen är en naturlig korrigering.

– Börsen har en tendens att stiga fram tills efter att Fed (amerikanska centralbanken Federal Reserve) genomfört sin sista räntehöjning, säger Scott Minerd, investeringschef på firman Guggenheim som förvaltar tillgångar värda 265 miljarder dollar, till CNBC.

Marknaden räknar med att Fed kommer att höja räntan ytterligare en gång i år och tre gånger till under 2019. Scott Minerd tror att börsen kan lyfta 15–20 procent innan året är slut.

Mönstret talar för uppgång

Amerikanska aktier har, precis som motsvarigheter i andra länder, tappat ordentligt på sistone på grund av rädsla för att stigande inflation och stundande räntehöjningar ska slå mot bolagens vinstutveckling, enligt CNBC.


Nu ser Scott Minerd dock framför sig hur säsongsmönster indikerar att en positivare fas kan vara att vänta.

– När vi får en sådan här sättning på hösten, visar historien att sannolikheten att marknaden bottnar ur i oktober är 50 procent. Om det inte sker i oktober är sannolikheten 30 procent att botten nås i november.


Hård smäll går inte att undvika

Glädjen behöver dock inte nödvändigtvis bli alltför långvarig. Scott Minerd, som understryker att börsutvecklingen kan få Donald Trump att sänka sitt hårda tonläge mot Kina, ser framför sig hur den amerikanska ekonomins expansion taktar av ordentligt 2020. Som en följd kommer börsen att rasa.

– Om jag får rätt, att börsen stiger 15–20 procent, kommer vi sedan att se ett stort säljtryck på 40–50 procent. Jag tror att vi närmar oss en obehaglig björnmarknad, säger investeringschefen till CNBC.

Dela med dig