Aktiespararna

Här är de mest populära fonderna just nu

Av Elin Hanspers
30 januari 20244 min lästid
I januari är fondsparandet som störst i globalfonder. Samtidigt får fastighetsfonder spararna att dra öronen åt sig.

Börsåret inledde med dystra tongångar. Stockholmsbörsen presterade betydligt sämre än andra börser.

”Fjolårets avslutande rus gav hicka under årets första börsmånad. Mest troligt är det en följd av en initial överreaktion från marknaden efter positiva signaler om snabba räntesänkningar framöver. Därför kan sättningen i januari tolkas som en naturlig följd av den snabba uppgången och visar på sundhet i marknaden”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt kommenterar att Stockholmsbörsen hämtade andan under årets första månad.

”Stockholmsbörsen spurtade in i kaklet i slutet av 2023, och då är det inte konstigt att det blir en andningspaus. Dessutom finns en viss ränteoro, men också konjunkturoro, och på Stockholmsbörsen finns många konjunkturkänsliga verkstadsbolag”, säger hon.

Hon noterar att spararna främst köper globalfonder i januari. Fyra av tio fonder i Nordnets köptopp är just globalfonder. Även hos Avanza toppar globalfonder.

Frida Bratt noterar även att USA köps i januari, till skillnad från december.

”De stora techjättarna har, med något undantag, fortsatt att ånga på kursmässigt i inledningen av 2024 – trots att de gick som tåget 2023. Spararna köpte friskt under hela fjolåret, antal aktieägare ökade kraftigt i samtliga techjättar förutom i Meta. AI är den övergripande drivkraften, och tycks än så länge stå emot såväl ränte- som konjunkturoro. Spararna är helt klart med på tåget, via både global-, USA- och techfonder”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza ligger Sverigefonder och teknikfonder högt på listan. Men även här tar Nordamerikafonder plats på listan över mest köpta fondkategorier.

”Nytt för månaden är att teknikbranschen seglar upp i fondtoppen. Teknikfonder hade generellt ett mycket bra 2023, främst till följd av AI-boomen. Fondspararna väljer sannolikt teknik i hög utsträckning av flera anledningar. Dels för att fjolåret var starkt och att vi tenderar att investera i sektorer där en viss uppgång redan skett, dels för att det finns en fortsatt stark tro på en gynnsam utveckling även under kommande år. Därtill tror jag det är många som ser hopp i mindre techbolag som kan gynnas av räntesänkningar”, säger Felicia Schön.

Fastighetsfonder på säljlistan

Frida Bratt noterar att trenden med att köpa räntekänsligt bröts i januari.

"Räntekänsligt gjorde storstilad comeback i slutet av 2023, men kanske att marknaden sprang lite fort i sina ränteförväntningar. I det här lite mer osäkra läget hämtar spararna hem vinsten i småbolagsfonder och fastighetsfonder efter uppgången", säger hon.

Även hos Avanza tar sig fastighetsfonder in på säljlistan.

”Precis som förra månaden är det få fondkategorier som nettosäljs eftersom köpen dominerar. Föga förvånande är dock en av fondkategorierna på säljlistan fjolårets stora vinnare – fastighetsfonderna. Den starka uppgången på över 40 procent i slutet av året gör vinsthemtagningar, eller rebalansering till andra alternativ, helt naturliga. Inte minst då året inleddes med en avmattning i utvecklingen, efter viss skepticism kring förhoppningar om snabba räntesänkningar”, avslutar Felicia Schön.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig