Spararna flyr företagsobligationsfonder
I maj rådde stor marknadsturbulens, som en effekt av tullkaoset. Nordnets sparekonom Frida Bratt noterar i ett pressmeddelande att turbulensen även gjorde så att räntemarknaden skakade rejält.
”Det var sannolikt den tvära uppgången i amerikanska långräntor som till sist fick Trump att deklarera en tullpaus. Men även i Europa och Sverige fick vi se ränterörelser, inte minst på marknaden för företagsobligationer. Skillnaden i ränta mellan statsobligationer och den på företagsobligationer växte stundtals kraftigt, vilket betyder att företag får betala en högre ränta för att få låna pengar. Det indikerar en lägre riskaptit. Företagsobligationsfonderna tappade stora delar av årets uppgångar, och det fick spararna att fly fondtypen, säger Bratt, som menar att spararna har smällen på företagsobliagtionsmarknaden under coronakrisen i färskt minne.
Även Avanzas Felicia Schön noterar att spararna säljer företagsobligationsfonder, men även globalfonder och Nordamerikafonder.
”Precis som vi såg i både februari och mars så väljer fondspararna att minska innehavet i fondkategorier med stor exponering mot USA – och det finns många sannolika anledningar till det. Kontroversiella politiska utspel, växande osäkerhet kring konjunkturen och en dollar som kraftigt försvagats mot svenska kronan i kombination med tidigare höga bolagsvärderingar i amerikanska bolag skulle kunna beskrivas som något av en perfekt storm som får fondspararna att sälja”, säger Felicia Schön i ett pressmeddelande.
Istället är det räntefonder utfärdade i svenska kronor som lockar mest, vilket Felicia Schön menar är ett tecken på att spararna drar ned på riskviljan. Även Europafonder och ädelmetallfonder lockar.
”Guld är en tillgång som brukar ses som en säker hamn i oroliga tider och det har visat sig stämma bra även denna gång. Nettoköpen i ädelmetallfonder, som främst består av guldinriktade fonder, har ökat med 2 800 procent sedan förra månaden. För de fondsparare som köpte tidigt under månaden har det varit en framgångsrik affär – guldpriset befinner sig på rekordnivåer och har stigit nästan 8 procent bara i april”, säger Felicia Schön.
Hos Nordnet noterar emellertid Frida Bratt att globalfonder fortsatte att köpas under månaden.
”Spararna behåller exponeringen mot globalfonder i sitt månadssparande, numera förmodligen väl medvetna om att en globalfond till mycket stor del består av USA. Man vill inte ta bort exponeringen helt, utan snarare komplettera den USA-exponering man har med annat. De senaste veckorna har vi sett en liten tendens till ökat intresse för aktiv förvaltning, en trend som blir spännande att se om den fortsätter”, säger Frida Bratt.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.