Aktiespararna

Spararna stämmer storbanken – kräver 690 miljoner

Av David Flatbacke-Karlsson
20 november 20172 min lästid

DNB stäms på massvis av miljoner kronor – i Norges största grupptalan någonsin.
Anledningen?
Storbanken ska ha vilselett fondsparare.

Den statliga konsumentorganisationen följer Aktiespararnas exempel.

Forbrukerrådet stämmer DNB.

Kravet? Att fondspararna ska få 690 miljoner norska kronor tillbaka då de har fått felaktig information av den norska storbanken.

Inte har ni väl glömt Aktiespararnas kamp mot Swedbank Roburs dyra fonder? Fonderna sades ju vara aktivt förvaltade, men var egentligen ”indexkramare”. Spararna fick inte den avkastning som de betalade sina höga avgifter för att få.

Aktiespararna krävde att ARN (Allmänna reklamationsnämnden) skulle ta upp frågan. Något sådant skedde dock aldrig.

Nu har en liknande sak inträffat i Norge. I grannlandet har Forbrukerrådet stämt storbanken DNB. Den statliga konsumentorganisationen kräver att spararna ska få massvis av miljoner kronor tillbaka – efter att ha blivit lurade, skriver TT, vars uppgifter återges av Dagens Industri.

Så ser anklagelserna ut

Forbrukerrådet menar att DNB har plockat ut för höga avgifter för tre aktivt förvaltade fonder från 2010–2014. En förvaltning värdig DNB:s avgift på 1,8 procent har spararna aldrig fått. I stället borde fonderna, sett till sin utveckling, ha haft en avgift på 0,3 procent, anser Forbrukerrådet.

Kravet från Forbrukerrådet, som företräder 180 000 fondsparare i Norges största grupptalan genom historien, är att DNB ska betala tillbaka mellanskillnaden till spararna. Den uppgår till 690 miljoner norska kronor.

Nekar till fel

DNB tillbakavisar kraven. Storbanken har däremot kritiserats av Finanstilsynet (Norges motsvarighet till Finansinspektion) tidigare. DNB ska inte ha gett spararna vad de lovat i sina tre fonder.

En rättegång har startats i Oslo tingsrätt. Den väntas vara klar inom ett par veckor, enligt TT.

Dela med dig