Aktiespararna

Sparkontot som utklassar storbankerna

Av Annelie Östlund
7 februari 20235 min lästid
Via skattekontot erbjuder staten ett ”sparkonto” med fria uttag och en ränta som utklassar storbankernas jämförbara sparräntor. Det är något som bankerna inte vill prata om.

I spåren av Riksbankens räntehöjningar har säljräntan för statsskuldväxlar gått upp. Och eftersom räntan på skattekontot är knuten till den genomsnittliga säljräntan för statsskuldväxlar, höjdes intäktsräntan på skattekontot till 1,6875% den 1 februari.

Men eftersom intäktsräntan på skattekontot är skattefri innebär det att den egentligen motsvarar 2,41 procent på ett vanligt bankkonto, där du får betala 30 procent i skatt på räntan.

Privata Affärer har noterat att detta innebär att skattekontot därmed ger ”en riktigt bra ränta i klass med några av de högsta på marknaden.”

Faktum är att en sparränta på 2,41% utklassar storbankernas motsvarande alternativ – alltså sparräntan på ett konto med fria uttag.

”Man kan fritt ta ut pengar fritt från skattekontot genom att begära utbetalning. Det kan man göra antingen skriftligt till Skatteverket, eller så kan man använda vår E-tjänst, ’Skattekonto’. I princip krävs det en ’knapptryckning’ för att initiera en avstämning av skattekontot. Finns det ett utbetalningsbart överskott på skattekontot, och ett anmält mottagarkonto, sker en utbetalning”, säger Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

Vad erbjuder storbankerna?

2,41% kan jämföras med 1% som SEB erbjuder på konton med fria uttag. SEB:s ränta kan alltså inte ens konkurrera med skattekontots ränta utan ovan nämnda ”skattefrihet”.

Men att skattekontot ger högre ränta än bankerna – det är något bankerna inte vill prata om.

“Vi avböjer vänligen att kommentera räntor på andra konton än våra egna. Vad gäller SEB har vi en mängd olika sparalternativ för våra kunder, inklusive en rad olika sparkonton. På Enkla sparkontot är räntan 1% och på placeringskonto med löptid på mellan 3 månader och fem år är den mellan 2,25%-2,71%”, skriver Niklas Magnusson, Head of Media Relations & External Communication på SEB, i ett mejl.

För att komma upp i 2,50% på ett SEB-konto måste kunden binda pengarna i ett halvår, enligt Compricers jämförelsesajt.

Nordea erbjuder mellan 0,55% och 1,30% på konton med fria uttag. Men för att få 1,30% måste det insatta beloppet överstiga en halv miljon kronor.

Betyder det att Nordea, och de andra bankerna, erbjuder dålig sparränta eller betyder det att staten ägnar sig åt oschysst konkurrens? Det är en fråga Nordea inte vill svara på.

”Vi följer marknadsräntorna och som en följd av hur marknadsräntorna utvecklats erbjuder Nordea olika räntor på sparkonton. Idag betyder det att vi erbjuder ränta på våra sparkonton upp till 1,30% med fria uttag samt fasträntekonton där du få upp till 2,85% ränta”, skriver Hugo Laigar, Senior Communication Partner på Nordea, i ett mejl.

Swedbank har ett sparkapitalkonto med fria uttag som ger en ränta på 0,60% på ett kapital upp till 50 000 kronor. Den som sätter in mer än så på kontot får 1,05%.

Räntan på Handelsbankens konton med fria uttag ligger mellan 1,05% och 2,10%.

Varken Handelsbanken eller Swedbank har återkommit med kommentarer på frågan om de helt enkelt erbjuder dåliga räntor eller om det är staten som ”ägnar sig åt oschysst konkurrens”.

Konkurrensen är oavsiktligt

Men att staten med den relativt höga räntan på skattekontot i praktiken konkurrerar med bankerna på sparmarknaden, är oavsiktligt.

”Tanken är inte att skattekontot ska vara ett sparkonto”, säger Daniel Eriksson på Skatteverket och fortsätter:

”Därför sker en avstämning av skattekontot den första helgen varje månad och finns det ett överskott betalas pengarna ut.”

För att pengarna ska ligga kvar på skattekontot måste därför innehavaren sätta en utbetalningsspärr.

Annars finns det ingen gräns för hur mycket eller lite pengar man kan ha på skattekontot. Och räntan är densamma oavsett belopp.

Värt att notera är också att bankernas insättningsgaranti – rätten att få tillbaka pengarna om banken går i konkurs – endast uppgår till 1,05 miljoner kronor per person och institut.

På skattekontot är ”insättningsgarantin obegränsad” eftersom Skatteverket inte kan gå i konkurs.

Mer avsiktligt konkurrerar staten med statligt ägda banken SBAB som också överträffar de fyra storbankernas sparräntor på konton med fria uttag.

SBAB erbjuder 2,25% i ränta från första kronan på konto med fria uttag.

Den räntan överträffas bara av vissa nischbanker som Svea bank som i februari höjde räntan på kontot med fria uttag till 2,45%. Även Serafim Finans erbjuder 2,45 med fria uttag.

På Santander Consumer Banks sparkonto får kunden 2,30% från första kronan med fria uttag.

Spara smart

Dela med dig