Aktiespararna

Spring och bind boräntan – om du litar på Riksbanken

Av Göran Lind
9 november 20232 min lästid
Erik Thedéen är chef för Riksbanken.
Den som litar på Riksbankens prognoser kan räkna med rörlig boränta på 5% eller mer i två år. Samtidigt går det att binda räntan på runt 4,3% på två år.

Riksbanken fortsätter att prata ”höga räntor länge”, senast i den stabilitetsrapport som kom idag torsdag, vice riksbankschefen Martin Flodén var ute med samma budskap tidigare i veckan.

Parallellt med Riksbankens hårda retorik sänker flera långivare sina längre boräntor, med hänvisning till att upplåningskostnaderna minskat. Idag sänkte SBAB och Landshypotek. Räntan på statsobligationer med bindningstider på två år och längre har också fallit med mellan 0,15 och 0,2 procentenheter från toppnivåerna i september/oktober.

Riksbanken sänker inte prognosen

Utifrån Riksbankens budskap är det inte troligt att man kommer sänka sin styrränteprognos vid nästa penningpolitiska besked 23 november 2023. Höjs styrräntan då till 4,25% (50%-risk i dagsläget) så lär den snarare höjas lite. Nuvarande prognos säger en styrränta på runt 4% under hela 2024 och 2025.

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Räknar man om det till en snittränta på rörligt bolån blir det 5% eller något över. Samtidigt kan man nu binda tvåårsräntan till cirka 4,3%. För den som tror på riksbankschefen Erik Thedéens ränteprognoser är valet alltså givet: spring genast till din bank och bind bostadsräntan.

Bankernas prognoser mer optimistiska

Men det finns förstås en hake: Riksbankens prognos är lika mycket retorik som prognos. Det ingår i penningpolitiken att också prata upp räntorna och göra hushållen återhållsamma. Litar man i stället på bankernas prognoser, vilket räntemarknaden uppenbarligen gör, är det en dålig idé att binda räntan längre än ett år. Snittet för de fyra storbankerna och SBAB:s ränteprognos är en rörlig boränta på 3,5% i slutet av 2025.


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig