Stora nackdelar med digitala stämmor
Carl Svernlöv sjunger i sin debattartikel de digitala bolagsstämmornas lov och kritiserar skarpt de som inte delar hans uppfattning.
Svernlöv lyfter gärna fördelarna med digitala stämmor, men utelämnar nackdelarna där en inkluderande reform blir exkluderande för de som inte är digitala. De flesta stämmobesökare är varken millenials eller generation Z utan proffs eller intresserade äldre. Den sistnämnda kategorin är ofta inte särskilt digital. Därför har Aktiespararna länge förespråkat så kallade hybridstämmor, där du kan delta fullt ut såväl digitalt som på plats. Den har den digitala stämmans fördelar men saknar nackdelarna. Om vi vill få en ny och digital generation att upptäcka bolagsstämmorna samtidigt som vi värnar de som idag besöker dem är detta vägen framåt.
Svernlöv blundar även helt för problemen med utformningen av förslaget, där ingen höjd tas för riskerna med en digital stämma. Bortsett från det uppenbara, att uppkopplingen bryts, så finns risken att genomförandet är så dåligt att aktieägarnas rättigheter inte kan garanteras. Att hantera detta är centralt för att upprätthålla ett gott aktieägarskydd.
I Aktiespararnas remissvar föreslog vi förändringar av förslaget som skulle stärkt skyddet för aktieägarna. Dels föreslog vi att ett auktorisationsförfarande skulle införas för de system som ska vara tillåtna att använda vid digitala stämmor i noterade bolag. Genom att sätta bottennivån för tekniken med auktorisation istället för i lagtext kan en god nivå säkerställas direkt och kraven succesivt höjas i takt med teknikutvecklingen, med målet att den enda upplevda skillnaden mellan digital och fysisk stämma är att du vid den digitala får koka kaffet själv. Därtill borde, vid en digital stämma, hela stämman eller en fråga hänskjutas till en fysisk eller hybridstämma om 10% av aktieägarna kräver det. En liknande regel fanns för poststämmor i pandemilagstiftningen. Därtill bör lagstiftningen förtydligas kring hybridstämmor kännedomen är låg trots att det varit möjligt länge.
Svernlöv har såklart rätt i att bolagen kan välja att frångå koden, men vi hoppas och tror att de är kloka nog att avstå. Det är beklagligt att varken regeringen eller Svernlöv tar aktieägarnas oro på allvar. Fram till att kvaliteten på genomförandet kan garanteras och säkerhetsåtgärder är på plats välkomnar vi Kollegiets markering och fortsätter att förorda hybridstämmor.
Joacim Olsson, vd Aktiespararna
Sverre Linton, chefsjurist Aktiespararna