Aktiespararna

Stora värden i Stordalens ögonsten

5 mars 20207 min lästid
Svåra tider. Härliga tider. Allt beror på perspektiv. Börsen svänger kraftfullt och nedgången sedan förra veckans inlägg kan – på indexnivå – summeras till 6 procent. Ännu en jobbig vecka finns med andra ord i backspegeln.

Inlägget publicerades torsdagen den 5 mars klockan 16:25

Allmän reflektion

I tumultet skapas många spännande möjligheter.

Luftfickorna ger chans till affärer med god risk/reward-balans. Det kan ta några veckor innan avkastningen syns, men logiskt tänkande och en gedigen analys har ett stort värde just nu.

Kraftig ökning i Sverige

Som väntat ökar antalet virusfall lavinartat i Sverige när alla sportlovsfirare återvänder från norra Italien. Och som vanligt åskådliggörs svenska myndigheters senfärdighet i kristider.

Det är lätt att bli nervös när man läser nyhetsflasharna kring coronaviruset dessa dagar.

Smittotalen stiger på bredfront, dödstalen likaså. Flygplansorganisationer utropar globalt nödläge och analyshusen målar upp allt dystrare tillväxt- och vinstprognoser.

Känslan av panik börjar så smått infinna sig. Både i samhället och på börsen.

Snabb spridning

Coronaviruset fortsätter sin framfart.

Prepping

Vi hoppas att ni tog förra veckans rekommendation att fylla på med förnödenheter på allvar. Den lokala ICA-affären börjar sakta men säkert tömmas på varor.

Vissa hävdar fortfarande att coronaviruset inte är värre än ”en vanlig influensa”.

Vi ställer oss starkt skeptiska till det påståendet.

Fed-sänkning skärrade marknaden

Centralbankerna gör samtidigt vad de kan. Marknaden hade prisat in 100 procent sannolikhet för att Fed skulle sänka räntan med 50 punkter vid nästa möte om knappt två veckor. Istället valde centralbanken att oväntat sänka räntan på en gång.

Att sänka räntan utan att man haft ett möte har inte hänt sedan 2008 och beslutet ansågs snarare som en panikåtgärd än någonting annat och spädde istället på marknadsoron och en amerikansk 10-åring handlas nu under 1 procent och signalerar om dystra tider framöver.

Tioårsräntan kollapsar i USA

En 10-årig amerikansk statsobligation fortsätter sin nedåtgående trend att ge lägre ränta och stiga i värde i takt med att allt fler positionerar sig för sämre tider framöver.

Allt annat lika borde givetvis centralbanksstimulanser vara positivt för risktillgångar överlag men vi konstaterar att rädsla och förtroende är två mycket viktiga parametrar just nu. Centralbanksagerande kanske till och med kommer att visa sig vara tandlöst om befolkningen blir tillräckligt rädda och som en konsekvens av detta slutar att bygga och konsumera. Då går det fort till recession.

Tvärstopp i världshandeln – recessionssignal?

Att den klassiska konjukturmätaren, fraktindex, faller handlöst spär inte precis på optimismen.

Baltic Dry Index senaste fem åren.

Stökigt i VIX... igen

Osäkerheten och oron avspeglas också mycket tydligt i VIX-index.

Volatilitetsindex senaste 15 åren.

Trygg hamn

Osäkerhet (hög volatilitet) har historiskt inneburit ökat fokus på stabila tillväxtaktier bland investerare och överavkastningen bland dessa aktier har under volatila perioder varit betydande.

Portföljbolag som Medcap och Medicover är båda bolag som vi tycker passar väl in på den profilen. Bägge aktierna har också överpresterat index med råge senaste året, ett år som till och från har präglats av global tillväxtoro, en oro som nu har eskalerat sedan coronapandemin.

Medcap (ljusblå linje), Medicover (grön linje) och OMXSPI (blå linje) senaste sex månaderna.

Skilda världar

Två bolag som också kvalar in på listan över bolag med stabil tillväxt är de gamla portföljbolagen AAK och Dustin, vars aktier däremot inte alls stått emot senaste tidens kraftiga börsnedgångar.

Vi finner rörelserna aningen förvånande och sätter upp bolagen på bevakningslistan för närmare analys.

AAK (röd linje), Dustin (grå linje) och OMXSPI (blå linje) senaste tre månaderna.

Nu över till portföljen…

Catella

  • Vi väljer att köpa in finanshuset Catella till kursen 24,65 kronor per aktie
  • Bolaget har flera affärsben med tydligt fokus på fastigheter och kapitalförvaltning
  • Catella-aktien har åkt på rejält med stryk i virusoron
  • Den underliggande affären är emellertid stabil och lönsam
  • Kapitalförvaltningen ger dels attraktiva, men främst förutsägbara intäkter
  • Per den 31 december 2019 hade Catella-koncernen 171 miljarder kronor under förvaltning; 100 miljarder i fastighetsdelen respektive 70 miljarder kronor i fonder på aktie-, hedge- och räntesidan. Det är ingen dum siffra i förhållande till Catellas börsvärde på runt 2,1–2,2 miljarder kronor (före och efter utspädning)
  • Renodlingen av koncernen går samtidigt enligt plan och den problemtyngda bankrörelsen (som hämmat resultatet under flera år) är snart ute ur bilden. Det är en stor värdedrivare som beräknas realiseras under andra kvartalet i år
  • Utan banken i mixen underlättas samtidigt redovisningen och den starka finansiella ställningen åskådliggöras på ett helt annat sätt. Utdelningskapaciteten är betydande
  • I balansräkningen – på fastighetssidan – finns även övervärden. Det ger kurspotential
  • Baserat på estimaten är aktien fundamentalt billig, särskilt i ett glödhett fastighetsklimat
  • Vi kan även notera att fastighetsmagnaterna Petter Stordalen och Rutger Arnhult har flaggat upp som storägare i Catella. Det är helt klart positivt
  • Situationen lockar och aktien plockas in med en vikt på 5 procent
  • Riktkursen sätts till 35 kronor per aktie med en placeringshorisont på 6 månader

ICA Gruppen

Vidare noterar vi att förra veckans nytillskott, ICA Gruppen, fått en bra start i portföljen och avkastat finfina +6 procent medan börsen istället är ned -6 procent.

Ni ser, det går att gör bara affärer (även kortsiktigt) i ett svagt börsklimat!

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här


Dela med dig