Storaffären som förändrar sektorn: ”Kommer göra oss starkare”
I början av året kom beskedet som ändrar spelplanens linjer fullständigt.
Teleoperatören Tele2 förvärvar bredbandsbolaget Com Hem.
Strukturaffären är helt rätt väg att gå, menar respektive bolags vd.
Tele2 och Com Hem blir ett. Senare i år är den stora, omtalade sammanslagningen tänkt att ske. Respektive part berättade mer om sin syn på affären på Aktiespararnas Börskväll på måndagskvällen.
– Det här är två affärsmodeller som kompletterar varandra väldigt bra. Vi har bland de bästa mobila nätverken medan Com Hem har det snabbaste bredbandet. Kunderna vill kunna få allt de behöver genom en och samma aktör och inte behöva använda flera olika, säger Tele2:s vd Allison Kirkby.
Bolaget kommer att bli mer diversifierat, att lyckas skala upp sin affär och har stora möjligheter till ytterligare förbättringar framöver genom samgåendet. Förberedelserna är även goda inför utrullningen av 5G-nät, understryker Allison Kirkby.
– Vi kommer att kunna utmana Telia ännu bättre.
Telias vd Johan Dennelind menar att samgåendet är ett tecken på att hans konkurrerande bolag använder sig av rätt strategi.
– Det är en bekräftelse på att landskapet förändras. Nu får vi ha koll på en konkurrent i stället för två. Jag ser det som positivt. Ett bevis på att vår tanke med konvergenta erbjudanden är helt rätt, säger han till Aktiespararen.
”Löser ett problem”
Com Hems vd Anders Nilsson, som är tänkt att bli koncernchef för det nya bolaget som hittills går under namnet ”Nya Tele2”, är tydlig med att vikten av att ha en bredare verksamhet.
– Vi löser ett problem. Det finns ett behov hos våra svenska kunder. Vi lever ett alltmer uppkopplat liv i och med att samhället blir helt digitaliserat. Fasta och mobila bredband hänger ihop. Nu kan vi ge hushållen all uppkoppling som behövs och även erbjuda videotjänster.
Anders Nilsson betonar att det nu blir fullt möjligt att utmana Telia även när det handlar om att vinna kunder på villamarknaden.
– Vi kommer att kunna växa väldigt bra organiskt under många år framåt. Vi ser synergier om 900 miljoner kronor. 450 miljoner i kostnadssynergier och 450 miljoner på intäktssidan.
Kan sätta käppar i hjulet
Tele2 och Com Hem kommer att kalla till extrainsatta bolagsstämmor inom kort för att rösta igenom affären.
– Men vi vet redan nu att vi har fullt stöd av Kinnevik som är huvudägare i både Tele2 och Com Hem, säger Allison Kirkby.
EU-kommisionen kan dock komma att reagera på affären. Det beror på att Kinnevik även är storägare i mediebolaget MTG – vars tv-verksamhet inte fick säljas till danska teleoperatören TDC.
– Det finns en risk att konkurrensmyndigheten kommer att titta på den (affären). Kinnevik har tagit på sig att lösa det här på något sätt. De måste göra någonting med MTG. Ur vårt perspektiv är det inte ett problem, säger Anders Nilsson.