Aktiespararna

"Storägarna tar chansen och småägarna blir utplånade"

Av Eric Emanuelsson
1 december 20232 min lästid
Viaplays vd Jørgen Madsen Lindemann och Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.
Viaplay rasar nästan 80% under förmiddagen på Stockholmsbörsen. Detta efter att bolaget meddelat att man vill ta in 4 miljarder kronor i en riktad nyemission och en företrädesmission. Teckningskursen blir på 1 krona i emissionerna och riktar sig framförallt till storägarna Canal+ och PPF. ”Det är ju en riktig krisplan där storägarna tar chansen och där småägarna blir i princip utplånade”, säger Sverre Linton, Aktiespararnas chefsjurist.

Beskedet kom under fredagsmorgonen i samband med att Viaplay släppte sin Q3-rapport.

Bolaget vill ta in 4 miljarder kronor i dels en riktad nyemission och dels företrädesemission. Den riktade nyemissionen är på 3,1 miljarder kronor till bland annat storägarna Canal+ och PPF. Företrädesemissionen är på 0,9 miljarder kronor och där väntas Nordea Fonder teckna sin andel, skriver Dagens Industri.

"Småägarna blir utplånade"

Teckningskursen för emissionerna landar på 1 krona. Det kan jämföras med att Viaplays aktiekurs stängde på cirka 24 kronor under torsdagen och i dag, fredag, kostar en aktie 5,50 kronor – efter ett börsfall på nästan 80% under förmiddagen.

Viaplay skriver i sitt pressmeddelande att emissionerna väntas leda till en ”väsentlig utspädning av befintliga aktier”.

”Det är ju en riktig krisplan där storägarna tar chansen och där småägarna blir i princip utplånade”, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton om Viaplays drag.

Viaplays vd:s svar: "Tuffa åtgärder"

Viaplays vd Jørgen Madsen Lindemann får frågan av Dagens Industri vad han har för budskap till de mindre aktieägarna i bolaget, och säger så här:

”Det är så klart tuffa åtgärder. Det har varit tuffa åtgärder under de senaste 6 månaderna. Fokuset har varit att rädda vad vi anser är en konkurrenskraftig produkt framöver och det är den nordiska verksamheten”, säger han.

LÄS MER: Jan Lindroth: Viaplay borde ha förvarnat om att aktien är värdelös

LÄS MER: Viaplay kollapsar på börsen - rasar 80%

Dela med dig