Storbanken ändrar sin prognos: Riksbanken sänker inte mer
I den nya prognosen menar Nordea att Riksbanken kommer att låta räntan ligga orörd på 2,25% under hela prognosperioden fram till och med december 2026. Det är i linje med Riksbankens räntebana.
Den tidigare prognosen pekade på att Riksbanken skulle låta räntan ligga i mars men att den skulle sänkas en sista gång i maj till 2,0%.
Inflationssiffrorna för januari överraskade på uppsidan, där KPIF-inflationen kom in på 2,2% i årstakt, mot väntade 1,6%. Det är detta som Nordea nu pekar på som den bakomliggande orsaken till den reviderade ränteprognosen.
”Inflationen är högre än väntat. Den höga siffran för januari påverkar inflationsbanan avsevärt. Det är en första och preliminär uppdatering av vår inflationsprognos, men förändringarna är så omfattande att det motiverar en revidering av vår syn på Riksbanken. Vår reviderade inflationsbana ligger över Riksbankens prognos och klart över 2-procentsmålet, vilket understryker att Riksbanken är färdig med räntesänkningar”, skriver bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Han pekar på att det var priser på andra varor än livsmedel som främst överraskade på uppsidan i januari. Samtidigt var även priserna på utlandsresor och viktjusteringar bidragande till den högre inflationsbanan. Livsmedelspriserna stiger också, kanske något mer än tidigare antaget. Att priserna för kärntjänster steg som väntat visar emellertid att det inhemska kostnadstrycket är måttligt, menar Torbjörn Isaksson.
Emellertid är inflationen ändå för hög, och en ytterligare anledning till att Riksbanken väntas inta en avvaktande hållning är den osäkra globala situationen.
Den oväntat höga inflationen i januari ska dock inte ses som början på en ny uppåtgående inflationstrend, och det övergripande inflationstrycket är måttligt.
Sedan pandemin har inflationsförhållandena i de flesta fall normaliserats sedan pandemin, och konsumentbeteendena har gått tillbaka till det normala och försörjningskedjorna fungerar i stort sett smidigt igen. Normaliseringsprocessen är tydlig i nyckelindikatorer för svenska företags prissättningsbeteende.
Det finns troligen flera skäl till att inflationen fortfarande är trög, skriver Nordea. Mest uppenbart är utbudschocker kopplade till vissa livsmedel, såsom kaffe och choklad. Noterbart är att spannmålspriserna, som är avgörande för många livsmedelsprodukter, har fallit det senaste året, vilket minskar risken för mer betydande prisökningar på livsmedel framöver.
"Sammantaget revideras inflationsbanan uppåt för 2025, främst på grund av globala prisökningar som även slår igenom i Sverige. Det finns få skäl att vara orolig för utsikterna, men inflationen är fortfarande för hög för att Riksbanken ska göra ytterligare räntesänkningar", skriver Nordea.
LÄS MER: Högre inflation än väntat - "en kalldusch"
LÄS MER: Storbankerna om inflationssiffrorna: Ingen räntesänkning i mars