Aktiespararna

Storbankerna: Då bottnar räntan

Av Elin Hanspers
22 januari 20254 min lästid
SEB har ändrat sin prognos för när Riksbankens andra räntesänkning kan bli aktuell. Samtidigt har såväl Nordea som Handelsbanken släppt färska konjunkturprognoser.

SEB skriver i senaste utgåva av Ögat att banken tror att Riksbanken sänker styrräntan till 2,00% under 2025 men att de har flyttat prognosen för den andra sänkningen från mars till maj.

”Med kärninflationen nära målet och en fortsatt svag tillväxt är det troligt att Riksbanken sänker styrräntan med ytterligare 25 punkter till 2,25 procent i januari. Direktionen kommer sannolikt att vara försiktig med att ge starka signaler om penningpolitiken, men kan glänta på dörren för ännu en räntesänkning genom att antyda att riskerna ligger på nedsidan för räntebanan från december.”, skriver de.

Under onsdagsmorgonen har också såväl Nordea som Handelsbanken släppt sina färska konjunkturrapporter.

I Nordeas konjunkturprognos skriver banken att man väntar sig att Riksbanken sänker räntan ner till 2,00% innan sommaren och bottnar där.

”Det måttliga inflationstrycket, i kombination med svag arbetsmarknad och ett lågt resursutnyttjande, innebär att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan i närtid. Riksbanken stannar dock på högre styrräntenivåer än innan pandemin. Ett skäl är att kronans växelkurs är sårbar och Riksbanken väntas beakta att andra centralbanker är obenägna att sänka räntan snabbt och till låga nivåer. Lättare penningpolitik på hemmaplan får också genomslag, och en förbättrad konjunktur minskar behöver av räntesänkningar längre fram”, skriver de.

I Handelsbankens konjunkturprognos framgår att banken väntar sig en sista räntesänkning i januari som slutet på denna räntecykel och att räntan därefter ligger kvar på denna nivå.

”Inflationen är på målet och vår inflationsprognos ligger nära 2 procent de kommande åren och riskerna till denna prognos bedöms vara balanserade. Samtidigt är konjunkturen fortfarande svag vilket skulle kunna tala för ytterligare räntesänkningar, men vår prognos är att tillväxten kommer börja öka första kvartalet och ta mer fart under loppet av året”, skriver banken och fortsätter:

”Det leder oss till slutsatsen att det räcker att sänka räntan till "neutral" nivå. Det vill säga en räntenivå som varken stramar åt eller stimulerar ekonomin, och håller inflationen stabilt på målet. Osäkerheten om denna nivå är stor, men vår bedömning är att neutral ränta ligger kring 2,25 procent.”

De pekar dock på att om den svenska återhämtningen inte kommer igång som väntat kan räntan behöva sänkas mer för att ge stöd åt konjunkturen och se till att inflationen ligger kvar på målet. Samtidigt kan en stark konsumtionsutveckling leda till en stigande inflation, som kan börja påverka inflationsförväntningar och ge Riksbanken fog för att höja räntan framöver.

Swedbank å sin sida skriver i senaste räntebladet, från i mitten av januari, att man väntar sig tre ytterligare sänkningar från Riksbanken.

”Vi räknar fortsatt med att Riksbanken sänker räntan på kommande möten och att styrräntan landar på 1,75 procent till sommaren. Riksbanken signalerade i december endast en sänkning till under första halvåret i år men vi bedömer att de är för optimistiska kring konjunkturläget och att de därför kommer att gå fram med fler sänkningar. I fokus för penningpolitiken är det svaga konjunkturläget, i synnerhet den hittills svaga hushållskonsumtionen”, skriver de.

LÄS MER: Skilda prognoser om styrräntan – vad betyder det för bolånen?

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.


Dela med dig