Aktiespararna

Storbankerna: Så mycket sjunker inflationen

Av Elin Hanspers
12 december 20233 min lästid
Inflationen väntas ha sjunkit tillbaka ytterligare i november, men elpriserna väntas göra att KPIF kommer in över Riksbankens prognos.

Denna vecka är makrobeskeden i fokus. Utöver räntebesked från flertalet centralbanker kommer nya svenska inflationssiffror på torsdag.

Nordea skriver om de kommande inflationssiffrorna att bedömningen är att momentum i prisökningarna tilltog under november. Dock pekar de på att det är väntat och att bankens prognos på den underliggande inflationen är klart lägre än Riksbankens prognos.

”Orsaken till accelerationen på månadsbasis är att vi räknar med något högre prisökningar på både varor och tjänster än normalt, om än lägre än tidigare i år. För varor, men delvis också för tjänster, beror det i sin tur framför allt på fördröjda effekter av kronförsvagningen under sommaren och hösten. Det är en guppig resa, och trots uppstudset i november är trenden ändå nedåt. Det finns starka skäl till att räkna med en lägre inflation framöver”, skriver de.

KPIF-prognoser högre än Riksbankens vy

Nordeas prognos för inflationstakten på årsbasis enligt det så kallade KPIF-måttet ligger på 3,8%, ned från 4,2% i november. Riksbankens prognos ligger på 3,6%.

”Exkluderas energipriserna är vår bedömning däremot lägre än centralbankens vy, vilket understryker att Riksbanken har höjt räntan klart. Riskerna för ett lägre utfall överväger dessutom i prognosen för november. Orsaken är framför allt att reor i samband med Black Friday kan ha medfört lägre prisökningar på varor än vad vi har räknat med”, skriver de.

KPIF exklusive energi kommer in på 5,8% tror Nordea, mot Riksbankens prognos om 5,9%.

SEB tror å sin sida att KPIF sjunker tillbaka till 3,9% i november. De menar att kärninflationen kommer att sjunka rejält under nästkommande 6 till 12 månader, men att KPIF kommer att komma in över Riksbanken prognos på grund av den osedvanligt kalla novembermånaden som skapade höga elpriser.

KPIF exklusive energi väntas enligt SEB ha sjunkit till 5,8%, något under Riksbankens prognos om 5,9%.

Även Swedbank tror att KPIF faller tillbaka till 3,9% i november och att KPIF exklusive energi kommer in på 5,8%.

De pekar på lägre årsbidrag från elpriserna, samt en svagare månadsutveckling för den underliggande inflationskorgen.

”Det är hyggligt i linje med Riksbankens prognos, men stigande elpriser utgör en uppsidesrisk framöver. Den långsiktiga inflationsbilden är emellertid god, vilket borgar för fortsatt sjunkande inflationstal på sikt”, skriver de.

Banken pekar på att inflationsmiljön fortsätter vara volatil med risker på såväl upp- som nedsidan. De menar dock att den svenska inflationen bör sjunka nedåt inflationsmålet och lägre när kostnadsimpulsen från den trendmässiga kronförsvagningen och energichocken försvinner.

Handelsbanken är den av storbankerna som tror att KPIF-inflationen backat minst. Deras prognos ligger på 4,0%, på grund av det volatila elpriset. KPIF exklusive energi väntas ha fallit till 5,9%. Läs mer om Handelsbankens vy här.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig