Aktiespararna

Strid på kniven för teleoperatörerna

Av Redaktionen
2 juni 20176 min lästid

Telia och Ericsson hoppas att 5g och att sakernas internet ska få intäkterna att lyfta. Men teknikskiftet innebär också ökad konkurrens.

5g är en fantastisk ny teknik, säger Marie Ehrling, Telias styrelseordförande, och tillägger:

– Vi hoppas vara först i världen. Vi vill visa att vi är ett bolag som satsar och investerar.

2018 ska Telia dra igång den nya tekniken i Stockholm, Helsingfors och Tallinn. Tekniken innebär betydligt snabbare och stabilare uppkoppling och Telia vill vara först ut för att tidigt kunna lära sig tekniken.

– Jag tycker att risken är mindre med 5g än med 3g eller 4g. Vi ska försiktigt skala upp 5g i större omfattning innan vi vet att det ger värde, säger Telias vd Johan Denne­lind.

På Telias årsstämma är mungiporna uppåt på Telia-topparna, men det är desto deppigare på börsen. Detsamma gäller Ericsson. Gemensamt för de båda telekomföretagen är att bägge pekar ut 5g och Internet of Things, IoT, eller sakernas internet, som centrala för bolagens utveckling under de kommande åren.

– Telia och Ericsson säger unge­fär samma sak; I framtiden då ordnar sig det mesta. Men affärsmodellerna är inte riktigt på plats, säger Stefan Olsson, analytiker på Swedbank.

5g kommer inte kommersiellt förrän omkring 2020. Först runt 2025 kommer vi att se att 5g har fått något större fäste enligt flera analytiker.

Enligt Bengt Nordström, vd på konsultbolaget Northstream, specialiserat på strategisk rådgivning kring mobil teknik, utvecklar operatörerna gradvis sina nät. Från 2g till 3g över till 4g i stegvisa upp­dateringar. Övergången till 5g sker inte i en ”big bang” utan operatörernas investeringar i ny nätteknik ligger ganska konstant.

Även om det är nödvändigt att gå över till 5g finns det enligt Bengt Nordström inga tydliga svar på hur det skapar tillväxt för operatörerna.

– De uppgraderingar som har skett på senare år har inte inneburit att intäkterna totalt har ökat. Tvärtom befinner sig operatörerna på en dalande kurva sedan 2008, säger Bengt Nordström.

Man läser ofta att 5g kommer att bli grundbulten i IoT. Men IoT är redan en realitet och det fungerar utmärkt på 3g-nätet.

– 5g och IoT hänger inte ihop alls, säger Hans Werner, vd och analytiker på analys- och rådgivnings­företaget Radar Ecosystem Specialists.

Leverantörerna pekar ut tillämpningar för 5g och IoT inom allt från fordonsindustrin, hälso- och sjukvården till bygg- och samhällsbranschen.

Fordonssektorn, som ofta sägs vara ledare på området, ser både 5g och IoT som intressanta tekniker. Volvo tittar speciellt mycket på IoT, men det är än så länge inte någon stor affär.

– Vi kan uppleva att det skrivs mer i tidningarna om hur mycket vi satsar än vad vi själva känner att vi gör. Vi har inte riktigt sprungit på nyttan med IoT än, säger Christian Johansson på Volvo Trucks, som håller i lastbilstillverkarens produktportfölj kring uppkopplade fordon.

När det gäller 5g är Volvo nöjt med fordonsbranschens egen teknikstandard g5, som är en variant av wifi för att koppla upp fordon med varandra.

– Vi vill fortsätta med den. Sedan får vi se vad som händer med 5g i samhället i övrigt, säger Christian Johansson.

Klart är att IoT kommer att växa mycket under många år framåt. Värdetillväxten för digitalisering i Sverige är enligt Radar Ecosystem 18–20 procent per år många år framåt och IoT utgör den största delen. Men kommer det att bli en särskilt stor affär för operatörerna?

Problemet ur telekomsynpunkt är att branschen inte är ensam som man var på den gamla goda rösttiden. Med IoT och 5g blir allt ip-baserat och information och databehandling flyttar ut i molnet. Men där finns betydligt fler aktörer att tampas med.

Inom fordonsbranschen har till exempel IT-företag som Google, Nvidia, Qualcomm och Intel snabbt etablerat sig. Samtidigt blir teknikkonsulter specia­li­serade på industri eller samhälls­byggnad som Prevas, ÅF och Sweco allt vassare på digitalisering. Och de tunga globala it-konsultbolagen som Accenture och Cap Gemini tjänar mycket på utvecklingen eftersom dessa inte bara förstår teknik utan också affärsutveckling och hur allt hänger ihop.

– Det är en tillitsaffär. Du måste kunna kundens processer. Jag har svårt att se att Telia är där, säger Hans Werner.

Även om kakan växer blir det fler som ska dela på den och det är högst osäkert om de gamla telekom­aktörerna kommer att få de bästa bitarna.

Ericsson avfärdar kritiken och menar att 5g kommer att innebära stora förbättringar för IoT. Uppkopplingen kommer in på nya sektorer vilket ger fler affärer.

– Intresset är oerhört stort utifrån. Jag har nyligen pratat med folk inom jordbruk och gruvindustrin. Alla pratar om värdet med ökad uppkoppling, säger Håkan Andersson, 5g-expert på Ericsson.

Men företrädare för fordonsindustrin säger att de föredrar g5 före 5g?

– Det där är teknologi som har legat och puttrat så länge att den börjar bli överkokt, säger Håkan Andersson.

Enligt honom är stora biltillverkare mer inne på 5g-spåret och han nämnder Audi och den kinesiska bilindustrin som exempel.

Men tidigare har ju Ericsson främst varit inne på telekom. Nu ska ni in på områden där det redan finns etablerade aktörer. Dessutom kommer det in en mängd spelare från IT-branschen, som Google?

– Att fler är intresserade av konnektivitet är bara positivt för Ericsson, säger Håkan Andersson.

Dela med dig