Aktiespararna

Succé för reflationsboken

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
19 april 20186 min lästid

Allmän reflektion

Det mesta går Korta Portföljens väg just nu.

Förra veckan skrev vi inlägget ”Dags för en rejäl studs nu?

I inlägget argumenterade vi för att ett större börsuppställ var på ingång. Rapportsäsongen stod då vid dörren, både i USA och i Sverige och de flesta investerarna hade vänt blad till den negativa sidan.

Enligt vår tes väntades starka kvartalsrapporter ge en välbehövlig vitamininjektion åt riskklimatet i största allmänhet och rapporterande bolag i synnerhet.

I samma inlägg köptes även en storposition in i Nordea och en mindre position i sektorkollegan SEB, som båda hade pressats hårt på Stockholmsbörsen efter en allmän bolåne- och bostadsoro.

Med facit i hand var vi helt rätt ute och att agera resolut var ett korrekt beslut.

Börsen (mätt som totalavkastningsindex SIXRX) har sedan dess stigit med över 4 procent och är nu – till de flesta sparares stora glädje - återigen på plussidan sedan årsskiftet. Detta trots Syrienattacken.

Nordea-aktien har i sin tur stigit med hela 5,2 procent, medan SEB-aktien har avancerat med klart godkända 2 procent på en vecka. Med den ökningstakten per vecka skulle vi snabbt bli miljardärer.

Kortsiktiga kursrörelser kan leda till felaktiga slutsatser

Konst att inte stirra sig blind på kortsiktiga rörelser

Att utvärdera portföljen på veckobasis är självklart förenat med vissa utmaningar.

Ibland rör sig aktiekurser åt olika riktningar på grund av rena tillfälligheter som till exempel flöden eller kanske riktkursförändringar (vad någon annan på marknaden tycker att bolaget är värt).

Att stirra sig blind på dessa rörelser kan därför vara vanskligt och rentav kontraproduktivt.

Men samtidigt säger marknadsrörelserna något – både om förväntningar, men också om den ständigt aktuella relationen mellan girighet och rädsla.

Förra veckan var exempelvis många investerare rädda för ytterligare börsnedgångar. Men nu när börsen vänt upp kraftigt, kickar istället girigheten in och samma personer som skyndat ur aktier, skyndar nu tillbaka in igen i samma aktier och driver upp kurserna.

Lusigt det här med psykologi.

Framgångsrika drag i portföljen

I hedgefondvärlden brukar man tala om portföljen som ”boken” och vilken inriktning denna har.

Efter de senaste inköpen i Korta Portföljen har vi utan tvekan dragits mot en ”reflationsbok”.

Reflation är egentligen bara ett fint ord för att beskriva fenomenet med högre ekonomiskt tillväxt och stigande inflationstendenser i en ekonomi.

Våra senaste inköp riktar sig också åt det hållet – Nordea, SEB, ABB, Dometic, Lundin Petroleum och Tethys – uppfyller alla dessa kriterier.

Vår konjunktursyn är - som vi tidigare har kommunicerat – att vi står inför ett sencykliskt uppställ med högre räntor, högre inflationsimpulser (bl.a. i spåren av ett uppåttryck på lönerna) samt stigande råvarupriser.

Och än så länge har dessa drag visat sig mycket framgångsrika.

Kort uppdatering gällande aktuella innehav

ABB rapporterade solida rapportsiffror under dagen och aktien avancerar närmare 5 procent idag.

OEM presenterade en fin rapport under gårdagen och handlas exklusive rätt till utdelning idag (6 kr per aktie).

Oljeaktierna Ludin Petroleum och Tethys trivs som fisken i vattnet med en stor oljeprisuppgång i ryggen. Kursuppgångarna har gått fortare än vad vi räknat med, men vi tackar och tar emot.

Alimak-aktien har glädjande nog vaknat till liv och vi inväntar rapporten under nästa vecka.

Fler får upp ögonen för vårt norska vin- och spritbolag Arcus och nu senast var det Börsveckan som i veckan satte köp på aktien med rubriken ”Arcus långt ifrån fullvärderat.

Fettspecialisten AAK fortsätter att prestera väl och det gör även fastighetsbolaget Hufvudstaden.

Stabila ICA Gruppen har också stigit – beaktat att utdelningen på 11 kr per aktie avskilts – likaså sektorkollegan Axfood. Självklart är dagligvarubolagen inga kursraketer, men bjuder på stabilitet.

Konklusion

Sammantaget har vår ”reflationsbok” varit en succé den senaste tiden.

Rapportperioden kommer att intensifieras kommande dagar för portföljbolagen.

Nordea presenterar sina siffror onsdag nästa vecka och vi hoppas att den positiva trenden i aktien håller i sig.

SEB, som rapporterar 30 april, har varit trendmässigt mer svag än Nordea och vi får se om svagheten enbart är av teknisk natur (i kursgrafen) eller om det även syns i räkenskaperna.

I övrigt behåller vi nuvarande positioner. Efter att ha varit mycket aktiva på köpsidan den senaste tiden väntar vi med att sjösätta resterande del av den stora kassan.

Nu när ”alla” har blivit giriga igen är det nog klokt att vänta in en sättning…

Psykologi, ni vet.

/Christoffer

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig