Aktiespararna

Nordea om dagens makrosiffror: Svag tillväxt

Av Elin Hanspers
10 januari 20244 min lästid
Under onsdagen kom flertalet makrosiffror och enligt Nordea visar produktionen inom näringslivet på en svag tillväxt.

Sveriges BNP ökade med 0,2% i november, säsongrensat och jämfört med föregående månad. Det visar BNP-indikatorns preliminära sammanställning.

”BNP ökade en aning i november där en förklaring var en fortsatt förstärkning av varuhandelsnetto vilket den här månaden framför allt drevs av en svagare varuimport,” säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

Jämfört med motsvarande månad föregående år var BNP i november 0,9% högre.

Minskad hushållskonsumtion

Samtidigt visar siffror från SCB att hushållens konsumtion minskade med 0,5% i november 2023 jämfört med oktober 2023, i säsongsrensade tal.

Jämfört med november 2022 ökade hushållskonsumtionen med 0,1%, mätt i kalenderkorrigerade siffror och fasta priser.

Den branschgrupp som främst påverkade hushållskonsumtionen negativt var rekreation och kultur, varor och tjänster. Den branschgrupp som påverkade hushållskonsumtionen positivt var främst bostad, elektricitet, gas och uppvärmning.

Detaljhandelns försäljningsvolym minskade

Detaljhandelns försäljningsvolym minskade med 0,5% i november jämfört med föregående månad i kalenderkorrigerade och säsongrensade tal.

Jämfört med motsvarande månad 2022 minskade detaljhandelns försäljningsvolym i november med 1,7% i kalenderkorrigerade tal.

Minskad produktion inom näringslivet

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet minskade med 0,3% i november 2023 jämfört med föregående månad i säsongrensade tal. Jämfört med november 2022 minskade produktionen med 1,2%.

Produktionen inom industrisektorn ökade med 0,2% i november 2023 jämfört med motsvarande period i fjol medan produktionen inom tjänstesektorn minskade med 2,2%. Produktionen inom byggsektorn minskade samtidigt med 5,3% jämfört med motsvarande period i fjol.

Industrins orderingång ökade

Industrins totala orderingång ökade med 0,5% i november 2023 jämfört med oktober, i säsongsrensade tal. Jämfört med november föregående år ökade orderingången med 1,0%.

En majoritet av industrins delbranscher visade negativ utveckling på månadsbasis i säsongsrensade tal, skriver SCB.

Störst minskning uppvisades av annan transportmedelsindustri som minskade med 39,7% jämfört med oktober.

Utvecklingen i den totala orderingången var negativ på hemmamarknaden och positiv på exportmarknaden.

Kommentarer till makrosiffrorna

I en kommentar till dagens makrosiffror skriver Nordea att de fokuserar på produktionen inom näringslivet och att dessa siffror visar på en svag tillväxt.

"Sammantaget pekar BNP-indikatorn för oktober och november på en solid tillväxt på eller över 0,5 % för fjärde kvartalet. De månatliga BNP-avläsningarna har dock varit en dålig vägledning för BNP under det senaste året /.../ Produktionen inom det totala näringslivet är mer tillförlitlig och novembersiffrorna var ungefär som väntat och mer i linje med mjuka indikatorer. Därför är vår slutsats från dagens data att tillväxten är svag, vilket stöder vår uppfattning att BNP sjönk under fjärde kvartalet", skriver de.

Handelsbankens kommentar är snäppet mer optimistisk. De menar att även om hushållskonsumtionen och detaljhandelns försäljningsvolym minskade i november, så indikerar något mindre pessimistiska toner från konsumenterna att utsikterna för hushållskonsumtionen och detaljhandeln kommer förbättras.

"Sammantaget indikerar BNP-indikatorn för oktober och november en uppsidesrisk för såväl vår som Riksbankens BNP-prognos för Q4", skriver de vidare.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig