Aktiespararna

Svolder höjer utdelningen kraftigt

Av Finwire/Redaktionen
13 september 20242 min lästid
Investmentbolaget Svolder höjer utdelningen kraftigt.

Substansvärdet den 6 september var 57 kronor per aktie och aktiekursen var 58,35 kronor. Bolaget redovisar substansvärdet varje vecka.

Rörelseresultatet blev -292,0 miljoner kronor (-682,1) i fjärde kvartalet, juni till augusti 2024 i det brutna räkenskapsåret.

Resultatet före och efter skatt var -289,8 miljoner kronor (-681,2).

Resultat per aktie uppgick till -2,80 kronor (-6,70).

Bolaget har justerat sin utdelningspolicy, vilket medför ett utdelningsförslag på 1,70 kronor per aktie (1,00), en höjning med 70 procent.

Svolder har i fjärde kvartalet köpt aktier i Scandic Hotels för 63 miljoner kronor och i Arjo för 26 miljoner kronor. Samtidigt har aktier sålts i Engcon för 72 miljoner kronor, Troax för 52 miljoner kronor, Nolato för 30 miljoner kronor samt i New Wave för 12 miljoner kronor.

Substansvärdet minskade med 4,6 procent i fjärde kvartalet. Aktiekursen för B-aktien sjönk 9,5 procent. Carnegie Small Cap Return Index steg 2,9 procent i kvartalet.

- Under fjärde kvartalet minskade Svolders substansvärde med 4,6 procent, samtidigt som Carnegies småbolagsindex steg med 2,9 procent. Detta är en utveckling vi inte är nöjda med, men som speglar de operativa utmaningar som flera av våra portföljbolag mött. Endast fyra av innehaven utvecklades bättre än index under kvartalet, medan 14 bolag gick sämre, kommenterar vd Tomas Risbecker i bokslutet.

Angående fokus framöver kommenterar Risbecker följande.

- Framöver kommer vi att fortsätta arbeta intensivt med våra innehav och aktivt söka nya möjligheter där vi ser potential för långsiktig tillväxt. Vi följer noggrant ett antal bolag utanför portföljen, men av olika anledningar har inga investeringsmöjligheter uppstått under kvartalet. Under en tid har vi arbetat fram ägaragendor för varje bolag, vilket gör att vi kan vara tydliga med våra förväntningar och samtidigt stödja bolagen i deras utveckling.

Dela med dig