Swedbank: Återhämtningen för Sverige dröjer
För den svenska ekonomin tror Swedbank att återhämtningen kommer att dröja och bli stark först 2026.
“Vi räknar med att tillväxten tar fart nästa år, men lägre global eller inhemsk efterfrågan riskerar att fördröja återhämtningen”, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.
Det som väntas ge stöd åt återhämtningen är räntesänkningar och en högre tillväxt i reala disponibla inkomster. Den svenska exporttillväxten väntas vara fortsatt dämpad framöver med bland annat anledning av svag global efterfrågan och införande av amerikanska tullar.
När det kommer till arbetsmarknaden tror banken på en förbättring i Q1 nästa år och att arbetslösheten toppar med 8,7% i slutet av 2024.
Räntesänkningar ned till 1,75%
Under de kommande två åren räknar Swedbank med att inflationen kommer att ligga nära under 2%.
“Med en inflation nära målet har Riksbanken skiftat fokus till den reala ekonomin och arbetsmarknaden. Vi förväntar oss ytterligare räntesänkningar ned till 1,75 procent i juni nästa år”, skriver banken.
Bostadsmarknaden kommer att gynnas av lägre räntor och starkare köpkraft hos hushållen, menar banken.
"Även om bolåneräntorna sjunker framöver, tror vi att de kommer att ligga kvar på en högre nivå än före ränteuppgången 2022. Samtidigt kommer lättnaderna av makrotillsynsåtgärder ge ett visst stöd för bostadsmarknaden för 2026. Vi räknar med att priserna ökar med cirka 5 procent 2025 och 6–7 procent 2026", säger Mattias Persson, Swedbanks chefekonom, i ett pressmeddelande.
Protektionismen här för att stanna
Globalt sett kommer USA att dra ifrån trots en viss avmattning i landets ekonomi. Amerikansk ekonomi kommer ändå växa snabbare än euroområdet. Kinesisk ekonomi fortsätter att vara svag och Swedbank tror att tillväxten blir måttlig framöver.
“Protektionistiska vindar, som omfattar både aktiv industripolitik och handelstullar, har stärkts under de senaste åren och de tycks här för att stanna. USA väntas införa importtullar på 60 procent från Kina och 10 procent från övriga länder i mitten på nästa år.”
LÄS MER: Experterna om rapportfloden: Då kommer konjunkturvändningen