Aktiespararna

Swedbank: Då bottnar bostadspriserna

Av Elin Hanspers
15 november 20232 min lästid
Bostadsmarknaden har en bit kvar till botten.Foto: TT
Sedan toppen har bostadspriserna fallit rejält. Men priserna på bostäder väntas sjunka ytterligare, skriver Swedbank i sin senaste Economic Outlook.

Banken menar att bostadspriserna ska ner ytterligare 5% under det första halvåret 2024.

Enligt data från Svensk Mäklarstatistik toppade priserna på villor och bostadsrätter i mars 2022. Priserna har sedan dess fallit rejält och ligger nu 12 respektive 8% lägre än toppen. Sammantaget tror banken att priserna kommer att falla kring en nivå 15% lägre än toppen och att villor kommer se ett större prisfall än bostadsrätter.

”Bolåneräntorna stiger, hushållens köpkraft är svag och därtill färdigställs det fortfarande många nyproducerade bostäder som bidrar till ett utökat utbud tillsammans med det rekordstora antalet osålda bostäder till försäljning. Dessutom är läget fortsatt avvaktande på bostadsmarknaden med ovanligt få transaktioner, långa säljtider och låg budaktivitet”, skriver de.

Dock ses en ljusning till våren, och priserna väntas stabiliseras under första halvåret.

”Under våren vänder hushållens reala inkomster upp och under sommaren väntas bolåneräntorna börja gå ned”, säger Mattias Persson, Swedbanks chefekonom, i en kommentar.

En serie räntesänkningar inleds i juni

Swedbank räknar också med att KPIF-inflationen fortsätter sjunka framöver och närma sig 2% under sommaren 2024 för att sedan, under 2025, falla under inflationsmålet.

”Den höga inflationen och den svaga kronan gör att Riksbanken fortsätter med den strama penningpolitiken i närtid. Vi räknar med att styrräntan höjs med 25 punkter i november till 4,25%. I juni nästa år inleds en serie räntesänkningar och räntan kommer till slut ner till 2,5%i slutet av 2025”, säger Mattias Persson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig