Aktiespararna

Swedbank gör om - ser stor potential i nedpressade aktien

Av Eric Emanuelsson
5 september 20233 min lästid
Småspararfavoriten Nibe är den aktie som Swedbank ser störst potential i av alla aktier som man har i sin Fokusportfölj. Nu väljer man också att öka sin vikt mot aktien och plockar två procentenheter från ABB och flyttar till Nibe. Det framgår av den senaste uppdatering av Fokusportföljen på Swedbanks sajt Aktiellt.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Småspararfavoriten Nibe har varit en stor framgångssaga på börsen.

Men under år 2023 har aktien haft det tufft och framförallt de senaste tre månaderna, då aktien är minus cirka 22%.

Den 17:e augusti kom bolagets rapport för det andra kvartalet, och analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, skrev då att värmeteknikbolaget kommer gynnas av strukturella trender som kommer att driva tillväxt under många år.

Q2-rapporten visade dock lägre omsättning än väntat och Nibe-aktien föll cirka 5% och fortsatte att backa även dagen därpå.

Attraktiv ingångspunkt i Nibe

Kepler Cheuvreux skrev då, i slutet av augusti, att kursnivån på Nibe utgjorde en "mycket attraktiv ingångspunkt", men valde också att sänka riktkursen från 145 till 135 kronor, med en upprepande köpstämpel.

I dag kostar en aktie 82,44 kronor analyshuset ser därmed en uppsida på 63,8%.

Under tisdagsmorgonen väljer Swedbank också att vikta om i sin Fokusportfölj. Man tar två procentenheter från ABB och flyttar till Nibe, där banken ser en större potential.

Swedbanks analyshus, Kepler Cheuvreux, skriver i sin analys av småspararfavoriten att på grund av en ökad politisk vilja att i snabbare takt fasa ut olje- och gasuppvärmning (på grund av såväl klimat- som geopolitiska skäl), ser man att förutsättningen för en fortsatt mycket hög organiskt tillväxt är väldigt god under en överskådlig tid framöver.

135 kronor i riktkurs och köp på Nibe

"Givet dess tvåsiffriga försäljnings- och ebit-tillväxt växer också bolaget kontinuerligt in i sin värdering (29x P/E 2023e, 21x P/E 2025e). Vid ett scenario där 5 procent årlig förvärvad tillväxt dessutom adderas (snittet de senaste 10 åren är 8 procent) skulle dock värderingen komma ner väsentligt (18-16x P/E 2025-2026e). Utifrån detta förvärvsscenario implicerar vidare riktkursen på 135 kronor en värdering om 26x P/E 2026e, vilket vi finner rimligt", skriver Kepler.

Alla aktier i Swedbanks Fokusportfölj

Verkstad:
ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Lindab, Nibe, Securitas, Trelleborg, Loomis

Konsument:
Axfood, New Wave

Hälsovård:
AstraZeneca

Bank/Finans
Nordea, Handelsbanken, Investor

Telekom/IT
Hexagon

Swedbank har en köp-rekommendation på samtliga aktier i Fokusportföljen, förutom AstraZeneca där man har en behåll-rekommendation.

Placeringshorisonten för portföljen är 3-6 månader.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Analytikern: Utnyttja nedgången i stabila pjäsen - köp

LÄS MER: Veckans aktie - flera orosmoln över småspararfavoriten

Nibe IndustrierMedia och analyshus

Dela med dig