Aktiespararna

Swedbank gör om rejält - tar in två nya aktier

Av Elin Hanspers
21 november 20232 min lästid
Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson. .
I den senaste uppdateringen av Fokusportföljen plockar Swedbank in två nya bolag medan såväl Astra Zeneca som ABB plockas ut.

De bolag som nu inkluderas i Swedbanks Fokusportfölj är skogsbolaget SCA och bygghissbolaget Alimak.

Ser stark vinsttillväxt för SCA

Vad gäller SCA skriver Swedbank att de uppskattar intäktsstabiliteten från de stora skogstillgångarna. Dessutom anses de stora investeringar som SCA gjort leda till en god vinsttillväxt kommande år.

”Givet den stabilitet i intjäningen som de stora skogstillgångarna innebär, tillsammans med de vinstutsikter vi ser för de kommande åren, finner vi aktien attraktivt värderad”, skriver de.

Swedbank har en köprekommendation för SCA med riktkurs 180 kronor.

Alimak når marginalmålet till 2025

Alimak, leverantör av vertikala transportlösningar för konstruktion och industriell användning, anses gynnas av flera trender, såsom vindkraftsutbyggnad, ökad tendens att bygga högre byggnader, urbanisering, regionalisering och arbetssäkerhet på hög höjd. Bolaget har historiskt i stor utsträckning växt via förvärv, men fokus just nu ligger vid att stärka marginalen.

”Givet vår vy om att bolaget kommer att lyckas leverera på dess marginalmålsättningar fram till 2025 anser vi att en attraktiv värdering föreligger”, skriver Swedbank.

Swedbank har för Alimak en köprekommendation med en riktkurs på 103 kronor.

ABB och Astra Zeneca plockas bort

De bolag som plockas ut ur portföljen är ABB och Astra Zeneca, som legat i portföljen under flera år. Utöver detta minskas vikten med två procentenheter i Nibe samtidigt som vikten ökas med två procentenheter i Essity.

Vad gäller Essity, en ledande global aktör inom mjukpappers- och sanitetsprodukter, ser Swedbank en god vinståterhämtning de kommande åren, drivet av omstrukturering, effektivitetsprogram, förvärv, samt av framgångsrika innovationer och portföljförbättringar. Samtidigt gör avyttringar av icke-kärntillgångar att det långsiktiga investeringscaset förbättras avsevärt.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig