Aktiespararna

Swedbank: Ljusning i sikte för många hushåll

Av Elin Hanspers
6 februari 20242 min lästid
Realt ökar köpkraften med ungefär 400 kronor i månaden.
I sin rapport om hushållens ekonomi 2024 ser Swedbank att ekonomin vänder för många hushåll – men arbetslösa och barnfamiljer får det fortsatt tufft.

Lägre inflation, lägre skatter och högre inkomster innebär en ljusning för många hushåll efter två år av försämrad köpkraft. Dock blir inledningen på året fortsatt motig med ett högt kostnadsläge och höga räntor och inflation.

”Många kommer nog uppleva en oförändrad eller till och med sämre ekonomi i början på året. Men i takt med att inkomsterna stiger och räntorna sjunker kommer hushållen få en bättre ekonomi”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Löntagarna bland de 30 vanligaste yrkesgrupperna kommer enligt Swedbank att få drygt 1 200 kronor mer i månaden nominellt, alltså utan hänsyn till inflation. Realt ökar köpkraften med ungefär 400 kronor i månaden.

Banken pekar på att förlorarna 2024 med stor sannolikhet kommer att bli barnfamiljer som ser sin köpkraft försämras med mellan 300 och 1 600 kronor per månad. För minskar köpkraften med nästan 800 kronor per månad. Övriga typhushåll får en i stort sett oförändrad eller något bättre köpkraft.

”Barnfamiljer har höga kostnader för sådant som stigit mest i pris, som boende, mat och transporter. För dem ser det ut att bli ytterligare ett år med sämre ekonomi. Jag skulle inte bli förvånad om regeringen kommer med ett förslag om höjda bostadsbidrag eller barnbidrag”, säger Arturo Arques.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Makroanalyser

Dela med dig