Aktiespararna

Swedbank ser större potential i svenska aktier

Av Elin Hanspers
9 januari 20243 min lästid
Swedbank behåller sin övervikt i aktier och lyfter dessutom Sverige till övervikt och Europa till neutralvikt från undervikt.

”Vi förblir överviktade aktier trots att vi ser utmaningar i det drömscenario som marknaden nu verkar gå in för. Vi behåller även neutralvikten i räntor och undervikten i krediter, säger Mattias Isakson, chefsstrateg, i bankens senaste investeringsstrategi.

Han pekar på att marknaden i slutet av 2023 bytte fot vad gällde centralbankerna och att det inte råder något tvivel om att marknaden nu tror att inflationen är besegrad. Samtidigt har den övergripande konjunkturbilden vid slutet av 2023 gett stöd för en mjuklandning. Isakson höjer dock ett varningens finger för att marknaden kan bli besviken över uteblivna räntehöjningar och att sänkningarna kan komma som ett resultat av en försämrad konjunktur.

Inga lockande alternativ

Vidare skriver Mattias Isakson att bankens optimism grundar sig på ett drömscenario där centralbankerna knäcker inflationen utan att ekonomin drabbas alltför mycket. Samtidigt kommer de skiftande förändringarna på centralbankerna att fortsätta prägla börshumöret.

”Korrelationen mellan de stora tillgångsslagen är hög, men vi ser inte att alternativen till aktier är tillräckligt lockande. De fundamentala förutsättningarna är intakta, främst handlar det om ett snabbt avtagande pristryck, samtidigt som en hårdare landning ser ut att kunna undvikas”, skriver Mattias Isakson.

Han menar att investerarnas positionering och aktievärderingen generellt inte är ansträngd. De geopolitiska konflikthärdarna har endast påverkat finansmarknaderna marginellt, men kvarstår som en risk och rapportperioden framöver kommer att bli mycket viktig, med besked om börsbolagens efterfrågan och lönsamhet.

”Vi ser bäst förutsättningar på utvecklade marknader i västvärlden, och samtidigt som vi fortsatt överviktar USA, höjer vi nu också Sverige till en övervikt, och Europa från en undervikt till neutralvikt, bland annat då båda regionerna gynnas relativt av bättre konjunktur- och ränteutsikter, och då värderingarna fortsatt är konkurrenskraftiga”, skriver Isakson.

De höjda rekommendationerna finansieras med undervikter i Japan, som visar hög positionering och en fullvärderad marknaden och tillväxtmarknader, där det främst är utvecklingen i Kina som påverkar synen på regionen negativt.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig