Teknisk analys i praktiken
När jag började min karriär inom finans så hade jag den stora förmånen att få använda både fundamental och teknisk analys. Genom att förstå vad man investerade i – den fundamentala aspekten – och samtidigt avgöra när man skulle investera – den tekniska aspekten – så skapades bästa möjliga förutsättningar för en god riskjusterad avkastning.
Knepet var att göra den tekniska analysen så enkel som möjligt. Först kom trendanalysen, det vill säga att identifiera de aktier som befann sig i stigande trender.
Vi valde helt bort aktier som befann sig i fallande trender för att inte slösa energi och riskera avkastning. Den enklaste trendindikatorn är glidande medelvärde och våra favoritinställningar var 20, 65 och 200 dagars medelvärde.
Genom att dra ut tidsperspektivet på 3–5 år så går det ofta att identifiera viktiga stöd och motståndsområden, det vill säga ställen där aktien har fångats upp, alternativt haft svårt att bryta igenom.
Att studera aktier i vecko- och månadsperspektiv och inte bara dagsdata ger ett bättre holistiskt perspektiv. Oftast återfinns stöd och motstånd vid jämna tal, vilket beror på att vi lättare kommer ihåg sådana tal.
Därefter vidtog analys av potentiella formationer, vilka grovt kan delas upp i fortsättningsformationer och omslagsformationer. Fortsättningsformationer är exempelvis symmetriska trianglar i vilka aktien i 75 procent av fallen fortsätter i trendens riktning.
Andra kan vara rätvinkliga trianglar, flaggor och vimplar vilka också är träffsäkra formationer. I slutet av en trend bildas omslagsformationer och typexempel är dubbeltoppar, huvudskuldraformationer eller en konsolidering.
Formationer ger rent generellt goda förutsättningar att komma in och ur en aktie med någorlunda god risk/avkastningskontroll.
Att begränsa riskerna är A och O inom aktiehandel.
Med dessa enkla tekniska analysfaktorer kommer man långt, och de kan sedan förfinas när man blivit mer bekväm med synsättet.
Att teknisk analys fungerar finns det omfattande studier på och det finns både bra böcker och kurser att gå om man vill lära sig mer. Mitt tips till den som är ny inom placeringar är att lägga lite tid på att försöka förstå den tekniska analysens fördelar.
Det kommer hjälpa till att skapa förståelse för kursrörelser i dina favoritaktier, göra dig bättre förberedd, skapa en känsla av kontroll och inte minst att begränsa riskerna.
Vid varje placeringsbeslut så bör man sätta in en stopp- och en målkurs. Den förstnämnda är den viktigaste, men också svår att få rätt.
När jag investerar sätter jag den initiala stoppkursen till strax under ett viktigt stöd, alternativt på en kurs som motsvarar volatiliteten de senaste 20 dagarna.
Till exempel om volatiliteten är 15 procent då sätter jag stoppen 15 procent under min köpkurs, detta för att minska risken att bli utstoppad på en naturlig rörelse.
När aktien väl börjar gå i tänkt riktning är det viktigt att flytta med stoppkursen uppåt och gärna lägga den precis under viktiga stödnivåer, återigen för att inte riskera att bli utstoppad, men nu av en algoritmbaserad handlare som testar logiska nivåpunkter.
Att flytta med stoppen uppåt gör också att du låser in vinsten i positionen, både mentalt och i absoluta termer.
Målkursen bör hanteras mer pragmatiskt, flytta hellre med stoppkursen uppåt än att sälja en vinnaraktie för tidigt. Det är de små, disciplinerade förlusterna och de stora vinsterna som gör dig långsiktigt framgångsrik.
Jag önskar dig stort lycka till!
Jonas Olavi