Aktiespararna

Analytikern: Nedskrivningen i Finland mer gåtfull

Av Redaktionen
24 januari 20241 min lästid
Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth kommenterar Telias nedskrivning.
Telia tar nedskrivningar av goodwill på 4,1 miljarder kronor i resultatet för det fjärde kvartalet. Nedskrivningarna avser 2,8 miljarder kronor hänförligt till Finland och 0,9 miljarder kronor hänförligt till TV och media. "Att Telia skriver ned värdet på TV4 är knappast förvånande, men Finland är mer gåtfullt", säger Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.

Telia skriver i ett pressmeddelande att nedskrivningarna är en följd av förändrade investeringsplaner, marknadsförutsättningar och regleringar. Man åtalar dock att nedskrivningarna inte påverkar kassaflödet.

"Att Telia skriver ned värdet på TV4 är knappast förvånande, snarast att det bara är med 0,9 miljarder kronor. Värdet har minskat dramatiskt sedan Telia köpte TV4 från Bonniers för 10 miljarder och kanske nedåt de fem miljarder som Affärsvärlden rapporterade om nyligen", säger Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth.

Då har det en negativ klang

Han fortsätter:

"Finland är mer gåtfullt. Den finska verksamheten gjorde bra ifrån sig i Q3, även om Telia bara är näst störst på mobiltelefoni nuförtiden. Telia hänvisar till genomgången av bokförda värden och det kan röra sig om en mer normal justering än att det finns gömda problem i den finska verksamheten. Om en stor del av nedskrivningen bygger på sämre marknadsförutsättningar har det förstås en viss negativ klang."

Telias aktie backar

Telias aktie låg på plus 0,2% före beskedet om nedskrivningar och har nu sjunkit till minus 2,3%.

Telia publicerar bokslutet för 2023 den 26 januari.

Dela med dig