Tigerschiöld: ”Risker innebär möjligheter”
Investmentbolaget Bure bildades 1992 och noterades året därpå, till en början investerades mycket i konsultliknande affärer som idag har trappats ned.
– Bure har gått igenom många olika faser, den senaste fasen år 2010, då vi gick ihop med Skanditek. Då blev Bure de bolagen som Skanditek hade, och det är den portföljen som överlevt.
Börsen har gått bra med rekordmånga nya sparare på senare tid.
Hur ser du på marknaden i dagsläget?
– Grundförutsättningarna ser bra ut, vinster och volymer går i rätt riktning. Det som gör mig nervös är den expansiva penningpolitiken där man trycker pengar som om de aldrig skulle ta slut. Det är svårt att tro något annat än att detta leder till inflation. Det känns inte som att det kommer bli något roligt.
Har utvecklingen sedan pandemin förvånat dig?
– Absolut, vi satt med krisplaner för ett år sedan. Inte så mycket för Bure utan mer för våra bolag. Det har blivit långt bättre än våra förväntningar, det visar att vi är väldigt anpassningsbara.
Patrik Tigerschiöld har ett långt förflutet inom finansvärlden och är styrelseordförande i Bure sedan 2013, han har upplevt både finanskriser och bättre tider. Angående risker menar han inte gillar risker men att det är nödvändigt för att göra bra affärer och tjäna pengar.
– Det handlar inte om att riskminimera utan det handlar mer om att placera i saker som har mycket risk för att på längre sikt göra bra affärer, säger han även om han menar att han tycker det är jobbigt att ta risker.
Han lyfter det längre perspektivet och säger att det är på lång sikt som du tjänar pengar, istället för att titta på varandra gör och bli nervös.
Riktad nyemission
I somras genomförde investmentbolaget en riktad nyemission för att ta in pengar,
-Vi kände att det fanns fler möjligheter att titta på, vi tog in en miljard till Bure för att kunna bygga mer för framtiden.
Vad gör du för att inte påverkas av andras uppfattningar och bedömningar?
– Jag var länge aktieförvaltare på SEB och då chansar man på ett antal bolag, varav vissa kanske går helt fel. Det har gjort mig ödmjuk inför mina analyser, det är lätt att gå fel men man lär sig och blir bättre.
Idag arbetar han med andra typer av investeringar och menar att de kortsiktiga rörelserna på börsen är av mindre intresse. De arbetar mer långsiktigt för att förflytta bolag från steg ett till steg tre.
– Det blir mer ett perspektiv om vi inte lyckas kommunicera ordentligt vad vi gör i bolagen. Genom att komma närmare bolagen och förstå de bättre blir man lite immun mot de kortsiktiga rörelserna.
Vad betyder Bure för dig?
– Jag lägger all min tid och kraft på Bure och Bures portföljbolag. Hela familjen har sitt kapital i Bure så det är väldigt centralt för oss.
Hela intervjun kan du se här.