Aktiespararna

Till Birgitte Bonnesens försvar

21 februari 20199 min lästid
Storbanken har legat på slaktbänken på börsen efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om Swedbanks påstådda inblandning i penningtvättshärvan i Baltikum

Allmän reflektion

Swedbank. Swedbank. Swedbank.

Går det ens at börja detta inlägg med något annat än portföljinnehavet Swedbank?

Storbanken har legat på slaktbänken på börsen efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om Swedbanks påstådda inblandning i penningtvättshärvan i Baltikum. Transaktioner till ett värde av minst 40 miljarder kronor uppges ha slussats mellan misstänka konton i Danske Bank och Swedbank mellan åren 2007 och 2015.

Aktien har rasat mer än 20 procent på nyheten. Och det motsvarar stora belopp.

Med 1 120 700 463 aktier utestående aktier i bankkoncernen (efter utspädning) har 50 431 520 835 kronor utraderats från börsvärdet i kursrörelsen från 210 kronor till 165 kronor på två dagar.

Ja, du läste rätt: 50,4 miljarder kronor. Som jämförelse gjorde Swedbank-koncernen 21,2 miljarder i nettovinst under helåret 2018. För ytterligare perspektiv värderas Avanza till 12 miljarder kronor.

Med Danske Bank-kraschen i färskt minne (som enbart accelererade på nedsidan) är aktiemarknaden livrädd för en liknande utveckling i Swedbank. Total beröringsskräck råder för tillfället.

Brutalt ras i Swedbank-aktien

Är nedgången befogad?

Det korta svaret är nej.

När vi betraktar Swedbank ser vi Nordens mest lönsamma och kostnadseffektiva bank.

Det räcker med en snabb titt i resultaträkningen för att se kvalitetsattributen: provisionsintäkterna är till exempel 2,5 miljarder högre än personalkostnaderna. Det innebär att i princip hela räntenettot letar sig vidare till resultatnivån innan skatt. Det är en högst tacksam position att vara i.

Fondbolaget Swedbank Robur med 857 miljarder kronor under förvaltning är ett guldägg som ger repetitiva intäkter. Likaså gör de 8,1 miljoner bankkorten som banken har givit ut på sina marknader.

Med över 30 år i banken är Birgitte Bonnesen trotjänaren som genom hårt arbete fått en plats i toppen. Bonnesen har levererat gedigna kvartalsrapporter, men en dag som denna är det lätt att kritisera henne.

Har fel begåtts? Högst sannolikt.

Kommer någon form av böter? Högst sannolikt.

Kommer banken att gå under efter den här härvan? Definitivt inte.

Tills motsatsen bevisas har vi förtroende för Birgitte Bonnesen och Swedbank.

Aktien

Hur gör vi då med innehavet i Swedbank? Även om det förstås kliar i köpfingret gör vi det som få andra gör just nu: avvaktar och ser. Det är uppenbart att marknaden vill handla ned aktien mer.

Aktien handlas just nu till en direktavkastning på över 8,5 procent och priset för boken är nu 1,35x. Även om utsikterna för svensk konjunktur är mindre ljusa är värderingsnivån helt klart attraktiv för en bank av Swedbanks kaliber.

Vi förstår varför många småsparare slängt sig på köpknappen runt 165 kronor – Korta Portföljen tyckte aktien såg spännande ut redan på 196 kronor. Men is i magen är sannolikt det bästa just nu. Kanske väntar botten på 9 procent direktavkastning (157 kronor) eller 10 procent (142 kronor).

Som tillägg kan vi även reflektera kring finansmannen Bill Browders motiv. Vad ligger bakom hans personliga vendetta mot bankerna? Har han blankat Danske Bank? Swedbank? Nordea?

Det är kanske nästa naturliga steg för Uppdrag Granskning...

*** Uppdatering: Dagen efter att inlägget publicerats dementerade Bill Browder uppgifterna om att han blankat svenska bankaktier, däribland Swedbank. Läs mer på Dagens Industris hemsida "Bill Browder: Jag blankar inga aktier" här

Med det sagt, nu över till veckans portföljförändringar

Actic Group

  • Vi tar en position i gymkedjan Actic Group till det volymvägda snittpriset på 33,60 kronor
  • Aktien analyserades i nummer 2 av Aktiespararen (som släpptes idag)
  • Gymaktien handlas nära all-time-low, men vi ser tydlig förbättringspotential i bolaget
  • Läs hela argumentationen och mer om caset i tidningen Aktiespararen
  • Positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet och riktkursen är 49 kronor
  • Placeringshorisonten är 3–6 månader

Humana

  • Vi väljer att ta en position i omsorgsbolaget Humana till volymvägda snittpriset på 68,20 kronor
  • Ett case som inte är beroende av globala tillväxtutsikter, mer upp till egna meriter
  • Bra fart på vinsttillväxt, positiva vinstrevideringar och kommer skapa bra kassaflöden
  • Vi ser bra organisk tillväxt, förbättrade rörelseresultat och en balansräkning som ser helt ok givet de förvärv som genomförts
  • Marknaden är mer konfidenta till bolagets tillväxtmål efter två starka kvartal på rad och aktien har handlats upp
  • Vi ser goda förutsättningar för ett bra 2019 och tror att aktien har mer att ge på uppsidan
  • Givet att ser en lägre politisk risk i Sverige med en regering som har begravt vinstfrågan bör en uppvärdering av aktien heller inte vara omöjlig
  • Även på kommunnivå kan vi läsa om partikonstellationer som värnar valfrihet och ser att privata aktörer har en viktigroll att fylla i välfärden, vilket är positivt för Humana
  • Även om frågan om privata aktörer är på agendan i såväl Finland som Norge bör riskerna i Humana inte överdrivas. Sverige är överlägset största marknad och står för 80 % av omsättningen

Humanas aktiekurs (gul linje) sedan noteringen. Blåa punkter är rapportdagar, Lila linje är TA-indikatorn RSI.

  • Med ett p/e på 12,5 2019e och ev/ebit på dryga 11 tycker vi att det ser intressant ut
  • Kortsiktigt kan aktien ha svårt att fortsätta uppåt med ett förväntat säljtryck kring 70 kronor (tidigare stöd som nu kan agera motstånd) samtidigt som aktien är tillfälligt överköpt (RSI 75) och risken för kortsiktiga trötthetstendenser i aktien har därför ökat
  • Men på några veckors sikt tror vi att nivån bryts och att vi sedan tar sikte på 80 kronor och innehavet uppgår till 4 % av portföljen
  • Placeringshorisonten är 3–6 månader

Lyssna på analytikernas podcast här

Övriga händelser i portföljen

Förra veckans köp – ”exet” Avanza – meddelade under gårdagen att banken brustit i sin interna styrning av pensions- och försäkringsrörelsen efter att de nya Solvens 2-regelverket trätt i kraft.

Som straff har Finansinspektionen tilldelat Avanza en sanktionsavgift på 35 miljoner kronor. Det är cirka 30 procent av resultatet i Q1. Nivån är helt klart kännbar, men ingen katastrof.

Vår övertygelse i caset har naturligtvis påverkats negativt av beskedet. Vi ska analysera situationen ytterligare och återkommer om hur vi gör med Avanza-positionen nästa vecka.

Till dess väljer vi att lägga in en tajt – och tidigare oplanerad - stop-loss 390 kronor.

I portföljens största innehav Wihlborgs sätter vi nu en tajt stop loss på 118 kronor, i Investor justeras riktkurs och stop loss till 430 respektive 400 kronor och i Sportamore tajtar vi till stoppen inför morgondagens rapport till 93 kronor. Även Axfood får höjd riktkurs till 180 kronor efter att den tidigare nivån på 170 kronor passerats. 

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig