Aktiespararna

Tre aktier att slå till på - och två att sälja direkt

Av Eric Emanuelsson
2 augusti 20235 min lästid
Vilka aktier ska man köpa och sälja nu?   Och hur går börsen under de resterande delarna av året?   Allt detta svarar förvaltaren Jonas Olavi på i en intervju med Aktiespararna.   

Börsexperten Jonas Olavi ser köpläge i Hexagon, Munters och Beijer Ref. Däremot tycker han att man ska sälja Telia och Ericsson.

OMX30 har haft det tufft sedan mitten på juni och det breda indexet är ned nästan 5% sedan dess.

Jonas Olavi, allokeringschef och förvaltare på Alpcot, tror att stockholmsbörsen kommer att gå sidledes under de månaderna som kommer för att sedan avsluta året starkare.

”Q3 kan bli en segare period men under Q4 så handlar man på nästa år och blickar framåt – dessutom har Riksbanken höjt klart räntan då”, säger han.

Olavi hänvisar bland annat till analysföretaget NeuroQuant och dess AI-prognoser som visar på att svenska aktier hamnar i en återhämtningsfas under Q4.

”Enligt de utsikterna går vi mot en ljusare avslutning på året”.

Samtidigt lär vissa bolag få problem när konsumenterna drar allt hårdare i plånboken under resten av 2023. Dock tror Olavi att de svenska exportbolagen kommer att fortsätta leverera.

”Kina kan få en återhämtning och USA fortsätter gå bra. Sedan har vi även en återhämtning i Tyskland. Så viktiga marknader för svenska exportbolag har inte dystra utsikter, snarare tvärtom”, säger han.

Samtidigt består OMX30 av mycket banker, och Olavi är inte säker på att storbankernas aktiekurser ska stå så mycket högre än de gör i dag. Något som skulle kunna hämma indexet i stort – även om enskilda aktier kan gå bra under de resterande månaderna.

Köpläge i Hexagon efter dippen

Men vilka aktier ska man köpa då? Jonas Olavis första köptips är Hexagon.

Ett bolag som verkligen har varit i ropet på sistone.

Aktien har gått dåligt efter blankarfirman Viceroys rapport för några veckor sedan och även när Q2-rapporten kom förra veckan backade aktien.

Under onsdagen tillbakavisade Hexagon Viceroys anklagelser på samtliga punkter och skrev att ”anklagelserna som förs fram i Viceroys rapport bygger på påvisbara faktafel, felaktiga antaganden och ogrundade spekulationer".

Jonas Olavi tycker att Hexagons svar var väldigt bra och konstaterar även att bolagets vd nyligen köpte aktier för över 100 miljoner kronor.

”Snacka om ett väldigt starkt statement”, säger han och tillägger att Hexagon fick ”alldeles för mycket stryk” på rapportdagen och att det råder köpläge i aktien.

Munters Q2-rapport imponerar

Jonas Olavis andra köptips är Munters.

”Bolaget levererade en väldigt stark rapport med ljusa framtidsutsikter”, säger han.

Olavi imponeras framför allt av utvecklingen i affärsområdet foodtech och spekulerar i om det skulle kunna leda till en avknoppning för Munters.

Köp Beijer Ref efter EQT-nyheten

Ett tredje köptips är Beijer Ref.

Aktien sjönk kraftigt i slutet på juni efter att en av huvudägarna, EQT, meddelat att man säljer 8 av sina 27% i bolaget. En affär värd 5,6 miljarder kronor.

EQT berättade senare att de gjorde affären för att betala tillbaka pengar till investerarna i fonden EQT IX, och att det gjordes på EQT:s initiativ.

Till Dagens Industri sa EQT:s kommunikationschef Rickard Buch:

”Investerarna anförtror åt oss att förvalta deras kapital och fatta rätt beslut i fonden, och i det ingår att anpassa sig över tid åt förändrade omvärldsförändringar. Det här kanske är kortare innehavstid än vanligt, men jag tycker inte att det sticker ut och vi äger ju fortfarande en stor del av bolaget och ser väldigt positivt på bolagets framtid”.

Jonas Olavi tycker att marknadens reaktion på affären var överdriven och förklarar att det är ”inget konstigt” att ett riskkapitalbolag som EQT säljer delar av sitt innehav efter några år.

Olavi konstaterar även att Beijer Refs Q2-rapport var väldigt bra och klart bättre än förväntat.

”Rapporten mottogs väl och nu finns en bra potential till uppsida. Som lägst stod aktien i 129 kronor under sommaren och nu står den på 140. Det är ett väldigt bra bolag som det är läge att passa på att köpa”.

Två aktier att sälja direkt

En aktie som Jonas Olavi säljstämplar är Ericsson.

I början på förra året kostade en aktie cirka 115 kronor och i dag ligger den på 53 kronor.

”Den ligger i en klockren fallande trend, så den skulle jag sälja om jag ägde den. Vilket jag inte gör”.

Ett annat storbolag som Olavi hade sålt om han ägt är Telia.

Bolaget har haft det tufft på börsen under 2023 och backade ännu mer efter nyheten att vd:n Allison Kirkby slutar.

”Där kan jag hitta betydligt bättre aktier att köpa för pengarna. Den höga direktavkastningen känns som ett klent köpargument och jag har svårt att se vad bolaget ska göra för att man ska ändra uppfattning om dem”, säger Olavi.

Fotnot: Jonas Olavi förvaltar fonden Alpcot Equities. Samtliga köptips är aktier som finns i fonden.

Dela med dig