Aktiespararna

Tre fondvinnare

Av Jakob Palmgren
26 juli 20194 min lästid
Vinnarna på fondmarknaden 2019, är de med fokus på tillväxtmarknader. Svenska Dagbladet presenterar vinnarna och förlorarna.

Har du investerat i fonder med fokus på tillväxtmarknader under 2019? Då är det bara att lyfta på hatten och gratulera till utmärkt avkastning, visar Svenska Dagbladets sammanställning.

Bland fonderna som har presterat sämst återfinns sådana med fokus på Afrika och Mellanöstern. Analytikerna har mycket att ta hänsyn till, bland annat ett handelskrig mellan två av världens största ekonomier.

Det finns ljuspunkter för svenska fondsparare eftersom delar av världsekonomin går starkt framåt. Sammanställningen av SvD Näringsliv presenterar de fondkategorier som har gått bäst respektive sämst.

De tre bästa:

  1. Östeuropa: +65,71 procent.

2019 års stora vinnare hittills är Östeuropa där fonderna brukar inneha en majoritet av ryska bolag men även innehav i länder som Grekland, Turkiet och Polen.

– Många tänker inte på det, men Östeuropa går bättre än Västeuropa sett till tillväxt och konsumtion, säger Pär Ståhl, fondredaktör på Placera.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sparkade centralbankschefen i landet för att han vägrade sänka räntan som Erdogan efterfrågade. Greklands premiärminister är inne på samma spår med utlovade räntesänkningar.

– Det är klart att det finns risker här, men numera finns de i väst också. Trump bråkar med sin centralbank på nästan samma sätt som Erdogan, och det finns många frågetecken kring brexit med Boris Johnson som premiärminister, fortsätter Pär Ståhl.

  1. Hedgefond, tillväxtmarknader: 39,45 procent.

Tillväxtmarknaderna är ett samlingsbegrepp för en rad länder i Asien. Det som talar för dessa länders ekonomier är att de växer snabbt. En stor del av befolkningen är i åldern där de arbetar och konsumerar som mest. En risk för tillväxtmarknader har varit det ekonomiska och politiska läget.

  1. Branschfond, ädelmetaller: +38,79 procent.

Dessa fonder kan investera direkt i ädelmetaller som guld, silver eller platina. De kan också investera i bolag som arbetar med handel med metallerna, prospektering, gruvdrift och bearbetning. Guldprisets ökning har bidragit kraftigt till ökningen under 2019.

– När världens centralbanker lättar penningpolitiken, gynnas råvaror i allmänhet, och särskilt guld, säger David Meger, metallhandelschef vid finansbolaget High Ridge Futures, till TT (https://www.svd.se/guldpriset-nar-sexarstopp).

De tre sämsta:

  1. Afrika och Mellanöstern, övrigt: – 11,6 procent.

Dessa fonder präglas av hög politisk och ekonomisk risk. De är under utveckling men anses ligga efter Kina och Ryssland. Placeras fondredaktör Pär Ståhl menar att investerarna får tillräckligt bra avkastning i Kina och Ryssland.

– De är inte beredda att ta den extra risken som fonder i Afrika och Mellanöstern innebär, förklarar han för SvD.

  1. Branschfond, övriga: - 7,27 procent.

En fond där alla branschfonder som inte kan klassificeras som någon specifik branschfond, varför den har sjunkit med sju procent är därför svårt att tolka.

  1. Hedgefond, lång/kort, tillväxtmarknader: -3,05 procent.

De långa och korta varianterna har inte kunnat följa hedgefonderna för tillväxtmarknaderna. I dessa fonder blandas långsiktigt med kortsiktigt och blankning av aktier eller indexterminer.

Den mixen ska ge fonden ett skydd vid börsnedgång, således stiger de korta investeringarna mindre i värde än resten av marknaden.

Marknadsnyheter

Dela med dig