Aktiespararna

Triangeldrama i portföljen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
21 december 20176 min lästid

Allmän reflektion - Konsten att ändra uppfattning

Något av det svåraste som finns på börsen är att ändra uppfattning.

Det låter kanske enkelt i teorin, men i praktiken är det mycket svårare att genomföra. Särskilt i fall med hög övertygelse.

Ponera exempelvis att du har en etablerad syn på ett visst bolag eller på en viss sektor.

Efter flera dagar av analys och reflektion kommer du fram en klar bild av bolaget och värderingen. Antingen är bolaget korrekt värderat av marknaden eller så föreligger en så kallad felprissättning på upp- eller nedsidan på marknaden.

På begriplig svenska betyder det att aktien för närvarande är över- eller undervärderad jämfört med ditt beräknade värde av bolaget.

Om aktien är undervärderad köper vi vanligen aktien och väntar på att marknaden ska värdera upp bolaget. Om aktien däremot är övervärderad har vi två val: avvakta med köpet eller blanka aktien, det vill säga spekulera i nedgång.

Så långt processen ganska rak, även om det självklart är mycket svårare i verkligheten.

Men som vi alla vet tillkommer hela tiden ny information som både kan påverka och/eller förändra vår investeringstes. Denna information kan bestå av kvartalsrapporter, pressmeddelanden, analyser, marknadsutveckling och så vidare.

Marknaden ger oss också konstant bekräftelse om hur fel respektive rätt vi har. 

Men att kunna ändra uppfattning från en ”sälj” till en ”köp” och från en ”köp” till en ”sälj” vid ny information kräver också mod.

Anledningen till denna diskussion kommer ni se nedan, där vi nu väljer att köpa in belysningsföretaget Fagerhult i portföljen – trots att vi säljrekommenderade aktien tidigare i år. Den analysen har dock fallit extraordinärt väl ut och aktien har rasat från cirka 131 kronor till runt 100 kronor idag.

Samtidigt väljer vi att sälja av ett innehav som varit med en längre tid: Brdr. Hartmann. Aktien har underpresterat i år och vi hade klart högre förhoppningar om intäkts- och resultatutvecklingen under 2017 än vad bolaget har lyckats leverera.

Nu över till motiveringen bakom förändringarna i portföljen.

Fagerhult

Fagerhult är en leverantör av belysningsutrustning. Koncernen har omkring 3200 anställda runt om i världen. Aktien är noterad på Stockholmsbörsen under symbolen FAG. Börsvärdet uppgår till cirka 11 miljarder kronor.

Bakgrund

  • Aktien säljrekommenderades i nummer 4, 2017, av tidningen Aktiespararen
  • Vid analystidpunkten kostade aktien över 131 kronor och säljreken var en fråga om värdering
  • Analysen konkluderade: ”givet de risker vi ser i nuläget och den höga värderingen bedömer vi att det är läge att sälja aktien och köpa tillbaka den på lägre nivåer”
  • Mycket riktigt har aktien nu kommit ned rejält i pris och det är dags att köpa aktien igen

Fagerhult

  • Fagerhult är en välskött doldis på Stockholmsbörsen
  • Affärsmodellen är stark och koncernen drivs med en utpräglad entreprenörsanda
  • Ägarstrukturen är samtidigt mycket koncentrerad, där en stor del av aktierna ligger på fasta händer som Latour och andra finansfamiljer
  • Med en begränsad ”float” skapar ett stigande köpintresse snabbt en stigande aktiekurs
  • Eftersom rörelsen utvecklas mycket väl förväntas multiplarna expandera i takt med att köpintresset på marknaden tilltar i spåren av bolagets framgångar
  • För en tid sedan meddelade dock bolaget att vd Johan Hjertonsson ska bli vd för Fagerhults huvudägare, investmentbolaget Latour. Johan är och har varit en mycket framgångsrik och duktig vd i Fagerhult
  • Att hitta en ersättare tar tid, men vi bedömer att den nya vd:n – vem det nu än blir - har en god plattform för att fortsätta utveckla bolaget i rätt riktning. Johan Hjertonsson kommer även att finnas kvar i bakgrunden i egenskap av vd för huvudägaren Latour
  • Aktien är fortfarande inte billig, men med en stark förväntad vinsttillväxt, fortsatt förvärvspotential och en lägre värdering än tidigare ger vi aktien en chans i Korta Portföljen
  • Riktkursen sätts till 120 kr

Brdr Hartmann

  • Danska ägg- och fruktkartongsbolaget Brdr. Hartmann får lämna Korta Portföljen
  • Aktien är fortsatt lågt värderad, men efter noga överväganden ser vi ingen riktig trigger för uppvärdering i nuläget (1–3 månader)
  • Långsiktigt gillar vi fortfarande bolaget och det är mycket möjligt att vi plockar in aktien igen när sikten klarnar efter äggskandalen i Europa
  • Avkastningen på placeringen blev, inklusive utdelning, +-0 procent

Skanska

  • Vi väljer att fylla på innehavet i Skanska-aktien
  • Bolaget lägger ett svagt år bakom sig där främst nedskrivningar och svag USA-marknad tyngt aktiekursen
  • Q4 brukar vara ett starkt kvartal för byggarna och vi tycker alltjämt att det finns anledning att vara positiv i ett längre perspektiv
  • Ett p/e-tal på 15 för nästa år tillsammans med direktavkastning på 5 procent bör agera kudde åt aktiekursen

Vidare gläds vi åt den fortsatt starka utvecklingen i Dometic, nu upp närmare 22 procent sedan vi plockade in aktien i portföljen i augusti.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig