Aktiespararna

Trump och Brexit drabbar Sverige och Tyskland

Av Nyhetsbyrån Direkt
3 juli 20173 min lästid

Trump-administrationens önskan om ökad protektionism och brexit är dåligt för både Tyskland och Sverige. USA är en viktig handelspartner för båda länderna och Storbritanniens utträde ur EU kommer att drastiskt ändra maktbalansen och leda till ökad protektionism.

Det sade Hans-Werner Sinn, chef för tyska IFO-institutet, vid ett seminarium i Visby på måndagen.

"Det är inte bara Trump som är ett problem, utan även det nya EU. Många länder vill ha ökad protektionism eftersom de har en industri som inte är konkurrenskraftig", sade han.

Enligt Hans-Werner Sinn måste Maastricht-fördraget omförhandlas, bland annat på grund av den ändrade maktbalansen.

"Vi borde ha lyssnat på Storbritannien", sade han.

IFO-chefen sade att han tror att vi närmar sig en period med mer protektionism, och pekade på att handeln nu växer mindre än BNP, och tillfälliga handelshinder har ökat i betydelse.

I USA är president Donald Trump väldigt aggressiv i sina tal, eftersom hans ekonomi inte går så bra. Om man ser på exempelvis tillverkningsindustrin så har den amerikanska ekonomin efter tio års kris inte lyckats komma tillbaka till nivåerna före krisen. Samma sak gäller för Storbritannien, och i Sverige går det inte heller så bra sett till industriproduktionen, än sämre ser det ut i Italien och Spanien, enligt IFO-chefen.

Han tog upp att Trump också har problem med bytesbalansen, där han anklagar Tyskland för att bidra till USA:s underskott i bytesbalansen.

"USA lånar från utlandet och lever över sina tillgångar", sade IFO-chefen.

Han tillbakavisade att Tyskland skulle ha manipulerat växelkursen eftersom den beror på ECB:s penningpolitik, "växelkursen har manipulerats i Europa, av ECB-rådet".

Enligt IFO-chefen är euron undervärderad med 14 procent.

När det gäller brexit sade Hans-Werner Sinn att det brittiska utträdet motsvarar att 19 av de minsta EU-länderna skulle lämna.

"Inget kommer att förbli detsamma. Det är som om en atombomb exploderar", sade han.

Han konstaterade att maktbalansen i EU kommer att förändras efter brexit, och "frihandelsförespråkarna" kan förlora sin möjlighet till blockerande minoritet.

När Storbritannien inte längre är med i EU minskar det tidigare blocket med 25 procent samtidigt som "Club Med" har 43 procent, och en majoritet av EU består då av länder som inte gillar frihandel, utan istället föredrar ökad protektionism.

John Hassler, professor i internationell ekonomi, var mindre alarmistisk än sin tyske kollega och trodde inte att Trump kommer att få så stor påverkan på den globala handeln, hittills verkar han inte ha "triggat" populister i andra länder. Han ser också ett rätt stort åtagande till frihandel i resten av världen.

När det gäller brexit är John Hassler mer oroad över de politiska konsekvenserna än de ekonomiska.

Dela med dig