Aktiespararna

Undersökning: Ekonomiska besluten som svenskarna ångrar mest

Av Redaktionen
23 december 20243 min lästid
Många svenskar ångrar vissa ekonomiska beslut de tagit. Det visar en ny undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo. Svaren avslöjar vad svenskarna ångrar mest när det gäller deras privatekonomi och vad som svider i plånboken.

Det visar sig att bristande buffertsparande, dålig kunskap om börsen och att man inte genomfört bostadsköp är områden som flest svenskar önskar att de hade gjort annorlunda kring.

Undersökningen, som sträcker sig över hela befolkningen, visar att 28 % av svenskarna ångrar att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert. Bland kvinnor är det 30 % som känner ånger på denna punkt, medan motsvarande siffra för män är 25 %.

Bristande kunskaper

En annan vanlig ånger är att inte ha lärt sig tillräckligt om börsen, vilket 23 % av kvinnorna och 17 % av männen gör.

Bland männen är det hela 16 % som ångrar att de inte köpte bostad tidigare, en siffra som är betydligt lägre bland kvinnor (10 %). För många innebär bostadsköp en stor livsinvestering, och när marknaden förändras, ökar känslan av förlorade möjligheter.

“Hittills har 20-talet varit kantat av osäkerhet och stora ekonomiska utmaningar som gjort det svårt för många att spara. Nu ser konjunkturläget betydligt bättre ut. För alla de som slipper betala lika mycket för sina bolån är läget nu utmärkt att bygga upp bufferten och skapa motståndskraft nästa gång något oförutsett inträffar antingen på individ- eller samhällsnivå”, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

Yngre har att lära av äldre

Undersökningen belyser också stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Bland svenskar under 29 år ångrar hela 39 % att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert, medan bara 11 % av pensionärerna över 65 år delar denna ånger.

Även när det kommer till dåliga affärer är ånger kännetecknande för de yngre generationerna. 20 % av svenskar under 29 år ångrar en dålig affär, jämfört med bara 10% bland äldre.

Fagerlund framhåller att unga svenskar har haft en tuff start på arbetslivet, präglat av pandemi, lågkonjunktur och hög ungdomsarbetslöshet.Trots detta ser hon positivt på deras vilja att reflektera över sparande

“När det handlar om privatekonomi har unga mycket att lära av de äldre – som att alltid få ränta på sitt sparande, att den ekonomiska tryggheten ökar med tiden och att alltid ha ett regelbundet sparande, oavsett ålder”, säger Fagerlund.

Tips för bättre ekonomiskt år 2025

Inför det nya året passar Fagerlund på att ge tips för att undvika ekonomisk ånger. Så om man ska avlägga nyårslöfte kring detta finns det några saker att tänka särskilt på, anser hon.

Ett av Fagerlunds råd är att automatisera sparandet och välja rätt sparform för olika mål. Genom att följa en enkel budgetregel som 70/20/10, där 70 % går till fasta utgifter, 20 % till nöjen och 10 % till sparande, blir det lättare att hålla ordning på ekonomin.

För att undvika de misstag som många ångrar, handlar det också om att prata om privatekonomi, både med vänner och i relationer, och att tänka långsiktigt när det gäller investeringar.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Media och analyshus

Dela med dig