Aktiespararna

Undersökning: Stora skillnader hur svenskarna sparar till barnen

Av Jessika Bouveng
25 juli 20242 min lästid
Det genomsnittliga sparandet till barnen ökar för varje månad - samtidigt ökar också klyftorna för hur mycket olika föräldrar kan lägga undan. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar släppte idag en rapport där det framgår att den genomsnittliga föräldern i Sverige sparar 597 kronor per månad till respektive barn. Det är en ökning med 76 kronor från föregående år.

Undersökningen visar samtidigt att ökningen inte är jämnt fördelad mellan hög- och låginkomsttagare utan personer som tjänar mer har kunnat öka på sparandet till barnen medan personer med lägre löner har fått dra ned.

“Vi ser en tydlig polarisering som riskerar att segmentera barnens framtidsplaner, insteget i vuxenlivet och att exempelvis ha möjlighet att skaffa sig en egen bostad”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

För höginkomsttagare landar sparandet på 675 kronor per månad och barn, medan det genomsnittliga beloppet hos landets låginkomsttagare har minskat till 375 kronor.

Enligt Länsförsäkringar är orsaken bakom minskandet det försämrade ekonomiska läget. De som drabbats värst är ensamstående föräldrar och hushåll med låg inkomst. Undersökningen visar att var åttonde förälder inte spara någonting till sina barn.

Så långt räcker 300 kronor

“Att spara till sina barn handlar om att underlätta deras insteg i vuxenlivet, som ofta kostar mer än man tror. Det finns en risk att barnens framtidsmöjligheter påverkas av föräldrarnas ekonomi. Små skillnader i sparandet, som kan verka obetydliga idag, kan resultera i betydande belopp på lång sikt”, säger Stefan Westerberg.

Såhär kan olika sparbelopp utvecklas under 18 år med en årlig avkastning på 6%:

Sparbelopp per månad
300 kr
500 kr
700 kr
1000 kr
Summa efter 18 år 114 287 kr 190 479 kr266 671 kr380 959 kr

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig