Aktiespararna

USA:s kreditbetyg sänks - Yellen kritisk mot beslutet

Av Finwire
2 augusti 20231 min lästid
Janet Yellen är finansminister i USA. .
Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker USA:s långsiktiga kreditbetyg till AA+ från högsta nivån AAA. Det sker efter att Fitch i maj satt kreditbetyget under övervakning för en eventuell nedgradering.

"Nedgraderingen av USA:s kreditbetyg återspeglar den förväntade försämringen av de offentliga finanserna under de kommande tre åren, en hög och växande offentlig skuldbörda och en urholkning av styrningen i förhållande till jämförbara länder med kreditbetygen AA och AAA under de senaste två decennierna, vilket har manifesterats i upprepade uppgörelser om skuldgränsen och beslut i sista minuten", skriver Fitch i ett pressmeddelande.

Vita huset har kommenterat nedgraderingen. "Det trotsar verkligheten att nedgradera USA vid en tidpunkt då president Biden har levererat den starkaste återhämtningen av alla större ekonomier i världen", sade pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Yellen kritisk mot beslutet

Finansminister Janet Yellen kallade Fitch beslut för "godtyckligt" och baserat på gammal information.

"Fitchs beslut förändrar inte vad amerikaner, investerare och människor över hela världen redan vet: att att statspapper fortfarande är världens främsta säkra och likvida tillgång, och att den amerikanska ekonomin är fundamentalt stark", sade Yellen i ett uttalande.

När S&P nedgraderade USA:s kreditbetyg 2011 ledde det till viss turbulens på finansmarknaderna med aktier som sjönk. Statsobligationer stärktes dock när investerare sökte sig till säkrare värdepapper.

Dela med dig