Aktiespararna

Utdelningsaktierna att äga 2023 - expertens toppval

31 januari 20234 min lästid
Oavsett om vi studerar Stockholmsbörsen, Dow Jones eller S&P 500 kommer vi tydligt se att det är en avsevärd skillnad mellan avkastning i kurstillväxt och avkastning med både nämnda kurstillväxt och (återinvesterad) utdelning. Sagt med andra ord: mätt över lång tid om +10 år är (återinvesterad) utdelning en viktig del för totalavkastningen. Men vilka bolag bedöms bra och passande, framför allt för 2023

Investoraktien är en av de mest ägda bland småsparare och bolaget lyfts ofta fram för sin tacksamma bredd och diversifiering, men också för dess historiska avkastning. De senaste tjugo åren, det vill säga från första januari 2003 till och med den första januari 2023, har Investors kurstillväxt genererat en avkastning för dess aktieägare om 1350,5 procent. Tar vi även med den årliga utdelningen och återinvesterar den blir avkastningen ytterligare 1258,6 procent. Med dels en stigande utdelning, dels att nämnda återinvesteras och således årligen förräntas kommer totalavkastningen bli 2997,4 procent – en avsevärd skillnad och ett tydligt exempel på utdelningarnas vikt för långsiktiga investerare.


Exakt samma resultat som i Investor kommer vi även se om vi studerar det amerikanska, breda indexet S&P 500. Från årsskiftet 2002–2003 och fram till och med årsskiftet 2022–2023 har avkastningen i form av kurstillväxt varit 346,7 procent, motsvarande en årlig avkastning (CAGR) om 7,7 procent. Tar vi dessutom med utdelningarna och återinvesterar dessa ser vi att avkastningen ökar till 551,9 procent, motsvarande ett CAGR om 9,8 procent. En inte så liten differens.

Utdelningsmaskiner för 2023 – viktiga parametrar

Med utgångspunkt i konstaterandet att utdelningar spelar en avsevärd roll för totalavkastningen och detta än mer om de återinvesteras – ränta-på-ränta-effekten – letar i denna artikel Aktiespararen efter bolag på den svenska och nordiska börsen som dels har en beprövad utdelningshistorik, dels bedöms ha framtiden för sig.

Det vi vill se, förutom de nyckeltal vi lyft fram i tidigare artikel om vad som definierar ett kvalitetsbolag, tar vi nu och adderar utdelning samt utdelningstillväxt. Att enbart stirra sig blind på en hög direktavkastning kan visa sig förargligt, då den ömsom kanske inte är hållbar, ömsom och oftast ej höjs lika kraftigt som hos bolag som delar ut en summa motsvarande en lägre direktavkastning.

På de nordiska börserna, men med ett extra fokus på den svenska, kan vi hitta många bolag som bedöms uppfylla våra kriterier och givet att vi vill ha en bra mix av både högutdelande som lågutdelande, där sistnämnda har desto kraftiga utdelningstillväxt, har vi plockat fram en lista om nio bolag. Vi har också varit noga med att få en diversifiering gällande sektor. Vidare har vi även tagit hänsyn till den viktiga utdelningsandelen relativt såväl kassaflöde som vinst. Inget av nämnda bolag delar ut mer än vad både kassaflödet och vinsten tillåter.

Listan - bra utdelningskatier för 2023

I nedan tabell kan du se de bolag som har valts ut. Nyckeltal, såsom direktavkastning, utdelningsandel, snittet på utdelningstillväxten för de senaste sju åren, ryms också med. Då vi får en bra blandning av hög- respektive lågutdelande bolag, där utdelningstillväxten i sistnämnda är större än i förstnämnda, får vi en på totalen respektabel direktavkastning.

Att skriva att alla dessa bolag för alltid kommer vara utdelningsmaskiner är att fara med osanning, för vi måste alltid utgå från att allt kan hända. Emellertid talar allt vi till dags dato vet för att dessa bolag är att betrakta som stabila kassaflödesmaskiner och således pålitliga utdelare. Kan historiken återupprepas talar mycket för att långsiktiga aktieägare som är noga med att återinvestera erhållen utdelning kommer se tillbaka om plus tio år och le åt sin totalavkastning.

Dela med dig