Aktiespararna

Utdelningsportfölj för hängmattan

Av Carl-Henrik Söderberg
18 juli 20184 min lästid

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta kapitalet jobba för dig. Aktiespararens expert ger dig verktygen för att lyckas.

Uttrycken ”sell in may and go away” eller ”köpa till sillen och sälja till kräftorna” blir alltid aktuella när sommaren närmar sig. Huruvida vi som placerare ska lägga någon större vikt vid dessa säsongsmönster går att diskutera.

Det vi däremot vet är att sommarbörsen tenderar till att bjuda på stora rörelser. Dels på grund av rapportperioden i juli och dels för att likviditet försvinner från marknaden vilket tenderar att skapa stora rörelser i främst bolag med redan låga handelsvolymer.

För den sparare som vill kunna släppa börsen under sommarmånaderna och byta skärmen mot hängmattan kan det vara läge att botanisera bland de mer stabila utdelningsbolagen på börsen.

Bra start för portföljen

Under den turbulenta inledningen på börsåret byggde undertecknad ihop en utdelningsportfölj med fokus på bolag som erbjöd stabilitet och god utdelningshistorik (se Aktie­spararen nr 2).

Sedan starten den 2 februari hade den likaviktade portföljen avkastat 15,3 procent inklusive utdelningar fram till den 25 maj medan det utdelningsinkluderande jäm­fö­relse­­indexet SIX Return Index stigit med 7,8 procent under samma period.

Utdelningsportföljen är perfekt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta kapitalet jobba för dig.

Ser vi historiskt har utdelning varit en viktig faktor för den totala avkastningen för investerare på lång sikt och givet dagens låga ränte­läge (alltjämt) har utdelningar blivit allt viktigare för att förränta det satsade kapitalet.

Fokus ligger på stabilitet och kontinuitet och bolagen som har valts ut är välskötta med goda resultat- och balansräkningar och har i de flesta fall aldrig sänkt sin utdelning och flertalet av bolagen har även höjt dem flera år i följd.

Diversifiering är som vanligt viktigt att tänka på.

Genom att välja flera olika bolag från flera olika branscher sänks risken i portföljen. Viss konjunkturexponering föreligger även i några av bolagen.

Strategin medför visserligen att den totala direktavkastningen i portföljen inte blir lika hög som om vi enbart valt bolag med den högsta direktavkastningen just nu.

Men över tid argumenterar vi för att sannolikheten är större att utdelningarna kommer att fortsatta att växa och därför kommer också det sparade kapitalet att växa mer med denna strategi.

Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Två förändringar

Vi väljer att byta ut en teknikkonsult mot en annan. Sweco mot ÅF. Väldigt lika business men där ÅF:s starka förväntade vinsttillväxt väger över. Aktierna har historiskt värderats likvärdigt men i och med ÅF:s bättre vinstmomentum handlas nu aktien till en nära 15-procentig rabatt gentemot Sweco. Dessutom erbjuder ÅF en högre direktavkastning i nuläget.

Axfood och Orkla är två jättar inom den nordiska dagligvaruhandeln. Branschen är väldigt konjunkturokänslig till sin natur (vi måste ju alltid äta) och därmed är intjäningen väldigt pålitlig i basaffären vilket innebär stabila, höga utdelningar för oss investerare.

Ica var tillsammans med Axfood tidi­gare favoritvalen i sektorn men i och med osäkerheten som blossat upp kring Icas lönsamhet väljer vi i stället att plocka in norska Orkla.

Visserligen till en dyrare prislapp och en något lägre direkt­avkastning men förvärvsmöj­lig­heter, stora återköpsprogram samt potentiella extrautdelningar (vilket vi såg under förra året) väger upp för det, enligt vår mening.

Balansräkningen står heller inte i vägen för sådana potentiella triggers.

Resterande innehav behålls intakta.

Utdelningsportföljen för hängmattan. Källa: Aktiespararen.

Dela med dig