Aktiespararna

Vad betyder det att börsen är överköpt?

Av Redaktionen
14 december 20232 min lästid
Aktiespararna förklarar begreppet RSI .
Det pratas just nu en del om att Stockholmsbörsen är överköpt. Men vad betyder det egentligen? Det är dags för en ny artikel i serien som vi kallar "Aktiespararna förklarar".

Vad är RSI?

RSI står för Relative Strength Index och är en teknisk indikator som bland annat kan visa om börsen är kortsiktigt överköpt eller översåld. Den grundar sig i principen att marknaden inte stiger varje dag, även om den är stigande, och vice versa. Normalt baserar sig RSI på de senaste 14 handelsdagarna. Är samtliga dagar stigande blir RSI 100, om samtliga är fallande blir RSI 0. Oftast är RSI någonstans däremellan.

Hur kan man använda sig av RSI?

En vanlig strategi är att köpa när RSI är under 30 och sälja när RSI är över 70. Strategitestar vi det på Stockholmsbörsens breda index under de senaste tio åren kan vi konstatera att strategin givit positiv avkastning i 7/8 fall. Strategin leder dock till långa tidsperioder när man som investerare är oinvesterad och därför har inte den långsiktiga avkastningen av strategin slagit börsen.

Vad ligger RSI på nu?

I skrivande stund är RSI för Stockholmsbörsens breda index närmare 80 vilket historiskt har varit en indikation på att en viss nedåtrekyl väntar. Kom dock ihåg att indikatorn endast beaktar de senaste 14 handelsdagarna, varför även små förändringar kan ge stort utslag i RSI när tidigare positiva dagar faller ur indikatorn.

Finns det något man ska tänka på?

RSI kan vara bra att ha koll på, då det generellt kan vara en fördel att vänta med att köpa aktier om RSI för Stockholmsbörsen börjar närma sig 70. Däremot kan det vara dumt att sälja sina aktier i väntan på en nedåtrekyl, då det är väldigt svårt att tajma marknaden. Historiskt har det också visat sig att det är bättre att ha kvar sina pengar på börsen hela tiden, under både uppgångar och nedgångar, än att försöka sälja och köpa för att tajma rätt. Vi på Aktiespararna förespråkar också ett långsiktigt och regelbundet sparande, något som du kan läsa mer om i våra Gyllene regler.

LÄS MER: Därför går det så dåligt för Viaplay

LÄS MER: Därför stiger börsen när räntan faller

Förklarande artiklar

Dela med dig