Aktiespararna

Vad menar riksbankschefen egentligen?

Av Kima Edell
24 november 20233 min lästid
Då var det fredag igen och i går kom det ut en hel del viktig information.

Torsdagens stora grej var att Riksbanken meddelade att styrräntan kommer att ligga kvar på 4%. Resultatet av det - börsen stiger, och det är ju bra om du har lagt in pengar på börsen.

MEN jag hajar ändå till när jag lyssnar på riksbankschefens uttalade då han säger:

"Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent men vi är väldigt tydliga med att det kan vara så att räntan behöver höjas ytterligare".

Vad menar han med det egentligen? Vill han varna oss eller inte?

Känner att jag inte ska ta detta som hugget i sten. Men det är kanske som med resten av politikerna när de ska komma med ett beslut: ” Vi tror, vi kanske kan, vi vill förmodligen…”

Vi andra nickar och hoppas på det bästa!

Vad blir konsekvenserna av att räntan höjs? En högre styrränta får bankerna att höja sina räntor. Då får vi mindre pengar i plånboken, man köper inte lika mycket (förhoppningsvis så går man förbi skorna man egentligen inte behöver.)

Det blir dyrare såklart att låna pengar. Vissa av mina vänner har fått höjd månadskostnad med 10 000 kronor och de får nu ta av sparpengarna för att köpa mat…

Känns hemskt att pengarna inte räcker till.

Vad gör du för att klara dina kostnader? Har du tagit ett extra jobb? Är du bra på att planera maten? Handlar du mindre?

Trots sämre ekonomi så kämpar jag på med mitt sparande till pensionen. Jag har en plan och jag måste hålla mig till den.

ISK eller depå?

Det kom också en annan nyhet om ISK-konto (investeringssparkonto). Skatten kommer att höjas nästa år. Så det blev en hel del snack i sociala medier igår och jag har samma frågor som många av er där ute.

Jag har pratat med min kollega om detta. Här kommer hans svar.

Skatten för ISK 2024 blir alltså 1,086%.

Mina frågor är:

Är ISK verkligen det bästa alternativet nu?

"Inte enkelt att svara på, beror så mycket på vilken avkastning och tidsperspektiv man har på sitt sparande. Enkla svaret är att ISK fortfarande är bättre än depå trots höjning. Men kolla det här inlägget på Småspararguiden för ett utförligare svar."

Ska man kanske bara spara pengarna på ett sparkonto?

"Tror man inte på börsuppgång så är det ett alternativ. Men det är ju 30% skatt på räntan, så om du får 4% på sparkontot blir det 2,8% efter skatt. Skatten på ISK är ju cirka 1,09% nästa år, går dina aktier/fonder upp med 3,9% (3,9-1,09=2,81) eller mer är det bättre att spara i aktier och fonder på ISK (men högre risk). Börsen har i snitt gått upp runt 7% per år historiskt. Vi har även en artikel på sajten som du kan kika på och se hur du kan räkna ut hur mycket du får betala i ISK-skatt nästa år."


Ps: För er som läste min krönika förra fredagen, vill jag bara meddela att min ananasallergi inte gick hem vid matbordet. Jag är en usel lögnare plus att barnen kallade mig egoist då jag påstod mig vara allergisk och därför hade vi inte ananas till tacos längre. ”Vi är ju inte allergiska!….SÅ min man fick åka och köpa en ananasburk på dyraste butiken i byn….min taktik höll inte tyvärr. Gäller att inte bli dum-snål i dessa tider, det har jag nog lärt mig den här veckan.

Ha en fin helg så hoppas jag att du försöker nå dina drömmar


Krönikor

Dela med dig