Varningen: Gå inte i direktavkastningsfällan: ”Riskabel strategi”
– Att enbart stirra sig blind på en hög direktavkastning är en vansklig strategi då risken finns att du väljer bolag som inte motsvarar dina krav vad gäller kassaflöden, vinster och finanser, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.
Direktavkastning, ett mått på vilken utdelning ett bolag väntas bjuda på i förhållande till dess aktuella aktiekurs, är en aspekt som många investerare använder sig av i sitt beslutsunderlag gällande om en investering ska ske eller inte.
Ju högre direktavkastning, desto högre utdelning får du i förhållande till vad din aktie kostar. Låt oss säga att AB Trollhättan Sötsaker, ett helt fiktivt företag, har en aktiekurs som står i 100 kronor och en utdelning på 6 kronor. Då blir AB Trollhättan Sötsakers direktavkastning 6 procent.
Det går att jämföra med Stockholmsbörsens genomsnittliga direktavkastning som ligger runt 3 procent.
Bolag med goda direktavkastningar brukar klara sig bättre och intressera investerare även när det generella klimatet på börsen är av tristare karaktär.
Finns en baksida
Men det gäller också att känna till att ett bolags direktavkastning kan ändra sig – av helt olika skäl.
Om aktiekursen stiger sjunker direktavkastningen och tvärtom förutsatt att aktien sjunker.
Det är inte sällan en större sättning i en aktie beror på att bolaget ifråga brottas med någon form av problematik som leder fram till att själva utdelningen riskerar att sänkas.
–Det är viktigt att komma ihåg att ett bolags utdelning inte är huggen i sten och att det är intjäningsförmågan som styr utdelningen, innebärande att utdelningen så klart kan sänkas om bolaget börjar gå dåligt, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.
MISSA INTE: Korta Portföljen (premium): Vi slänger in aktien under Korta-granen
Storbankerna på Stockholmsbörsen har gjort sig kända för sina höga direktavkastningar. Men under 2019 aviserade både Swedbank och Nordea att mycket talar för att respektive utdelning kommer att sänkas. Aktierna föll på respektive nyhet.
– Värderingen är tilltalande, likaså direktavkastningen men oron för fortsatt svaga vinster är betydande, säger Carl-Henrik Söderberg, och fortsätter:
– Ökade kostnader för regelefterlevnad (i spåren av penningtvättsskandaler), ökad konkurrens från fintech samt att jag tror att räntorna kommer vara fortsatt låga och därmed plåga bankernas räntenetton är tre argument emot bankerna, fortsätter han.
SE ÄVEN: Lär dig allt om utdelningar
Det är viktigt att titta på fler parametrar än bara direktavkastningen för den långsiktige utdelningsjägaren?
– Som långsiktig utdelningsjägare vill du äga stabila utdelningsbolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år, understryker Carl-Henrik Söderberg.
FAKTA
Här är aktierna med högst direktavkastning på Stockholmsbörsen
Resurs Holding – 7,2 %
Nordea – 6,7 %
Corem Group – 6,3 %
Havsfrun Investment – 5,8 %
Telia – 5,7 %
MultiQ - 5,6 %
Micro Systemation – 5,3 %
Nordic Paper Holding – 5,2 %
Empir Group – 5,2 %
Intrum – 5,1 %
Källa: Avanza.
Fotnot: Data hämtad den 27 december 2021.