Viktiga läxan: Köp inte av fel skäl
Nibe, med folkkäre vd:n Gerteric Lindquist, är en av aktierna som Britta Bring, ordförande för Aktiespararnas lokalavdelning i Lerum, gillar mest.
Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020
Britta Bring har gjort många framgångsrika aktieaffärer.
Men något hon har lärt sig mer av är tre misslyckade köp.
– Det är dyrt och oklokt att handla utan att själv ha landat, säger hon.
Britta Bring är en av många eldsjälar som gör Aktiespararna till den organisation den är. Hennes intresse för att spara och investera i aktier vaknade till liv i samband med en familjeresa till London på 1980-talet.
– Jag föreslog att jag skulle följa med och fick då svaret: ”Men du har ju inga pengar." Det gnagde i mig och jag insåg ju att situationen inte skulle förändras förrän jag gjorde något åt saken. Jag gick till banken och sa: ”Jag vill köpa aktier”, säger hon.
Britta Bring, som i dag är ordförande för Aktiespararnas lokalavdelning i Göteborgsförorten Lerum, började gå på presentationer i Aktiespararnas regi ihop med sin make när nya bekantskaperna Lisa och Lars kom in i familjen.
– Vid den tiden hade jag hjälp av en förträfflig bankman som hjälpte mig med goda aktieråd – lönsamma sådana. Så småningom blev jag ”min egen” och gjorde affärer själv i en tid då börsen gick upp.
Britta Bring berättar att hon lyckades betala av lån, lägga nytt tegel på taket och köpa en och annan bil under 10–15 år, trots att det kom en börskrasch mitt i tidsperioden.
LÄS OCKSÅ: "Alla kan spara i aktier"
Favoritaktierna
Hon har gjort flera lyckade investeringar och en som har betytt mycket var den i Aktiespararna.
– Jag såg till att bli medlem i Aktiespararna. Förmodligen en god affär, det också. Tidningen Aktiespararen har inte alltid varit min bästa aktiepublikation. Det är den nu. Den har aldrig varit bättre.
Britta Bring nämner Atlas Copco, Autoliv, Nibe, Vitrolife, Nobina och Cellavision som ett par av sina favoritaktier. Hon tycker att bolagen har olika typer av kvaliteter som gör dem till bra bidrag i en bred portfölj.
Men de viktigaste lärdomarna som har utvecklat Britta Brings sätt att tänka har varit de dyraste. En av dem har Alfa Laval bjudit på. Ett köp som hon gjorde på grund av att fadern bedrev en lanthandel – och att Alfa Laval på den tiden sålde separatorer för mjölk.
– Jag kom in i fel tid och köpte av nostalgiska skäl. Jag sålde dem då de stod och stampade. Nu har jag köpt tillbaka dem, haft större framgång och lärt mig läxan av att inte handla av nostalgiska skäl.
Britta Bring menar även att hon sålde H&M med fel tajming och att hon inte läste på nog mycket och bildade sig en tillräckligt stor, egen uppfattning när det handlade om att investera i Fingerprint.
– Det bär mig emot att sälja med förlust. Någon gång kommer jag ur dessa surdegar, räknar jag med, men det är oklokt och dyrt att handla utan att själv ha ”landat” i aktien.
78-åringen konstaterar att hennes intresse och törst efter ny kunskap driver henne att spara långsiktigt.
– Jag lär mig om samhället, utvecklar min omvärldsuppfattning, förstår sammanhang som påverkar politik och ekonomi i Sverige och i världen. Att träffa likasinnade och diskutera aktier är det roligaste som finns, säger Britta Bring.
Träning ger färdighet
Britta Bring rekommenderar en sparare av nybörjarkaraktär att sakta men säkert läsa in sig på ämnet och hitta sin egen inspiration.
– Jag skulle inspirera till läsning varje dag om företag, aktier och att lyssna på poddar och följa nyheter. Ingen lång stund nödvändigtvis, men lite varje dag. Ska man bli bra på något måste man träna varje dag.