Vill du vara fattig nu eller sedan?
Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 3–4 2019.
Spartipsen duggar tätt nu. Budskapet är att utan eget sparande blir du fattigpensionär.
Minst 80 procent av lönen anses vara det som krävs. Ska du nå dit kan du välja på att jobba till 70-plus någonting eller spara. Men med de sparbelopp det pratas om – flera tusenlappar i månaden om du är ung – riskerar du att vara fattig redan nu – och kanske få för mycket pengar när du är gammal.
Det är lätt att dras med i sparfebern. För några år sedan var det avdragsgillt pensionssparande det handlade om. Även de riktigt unga nåddes av marknadsföringen. Glada ungdomar, varav merparten studenter, arbetslösa eller med väldigt begränsad inkomst. Kanske hade det varit bra om den som fått dem att starta sparandet hört sig för om det fanns några inkomster att dra av försäkringen mot. Tur i oturen för just den här gruppen, att det inte hann bli något större sparande, innan avdragsrätten togs bort.
Mindre schabloner och mer av personligt anpassade råd kan behövas. Den som vill och kan spara förtjänar en tydlig plan. Både för vad sparpengarna ska användas till – och när och hur de ska sparas in.
Först och främst, är det verkligen 80 procent som är målet? För just dig kan det ju faktiskt vara både mer och mindre. Frågan om hur mycket pengar du behöver ha som gammal är kanske inte helt lätt att besvara.
LÄS ÄVEN: Råden som botar pensionsångest (https://old.aktiespararna.se/nyheter/raden-som-botar-pensionsangest)
Men vill du slippa onödigt stort, eller för litet sparande, så kan det vara värt att tänka igenom det ordentligt. Fråga dina föräldrar, eller andra lite äldre som du känner; vad går egentligen en pensionärsekonomi loss på? Fundera själv på vilka kostnader som tar det mesta av din ekonomi i dag? Är det bostaden så kanske amorteringar ska vara en del av ditt pensionssparande.
Går ekonomin knappt ihop och du har svårt att klara matkostnaderna till barnen så kanske sparandet också kan vänta. Ekonomin brukar bli betydligt bättre när barnen flyttar hemifrån. Att spara handlar alltid om att försaka något nu. Om uppoffringen är liten, en semesterresa mindre, kan det kanske gå. Men om det handlar om att bo för trångt eller att ofta oroa sig för hur vardagsekonomin ska gå ihop är det kanske inte värt det.
Satsa på att spara ihop tid i stället för att nå en viss procentnivå. Den stora skillnaden mellan pension och sparande är att pensionen kan betalas ut så länge du lever. Sparpengarna tar någon dag slut. Att spara ihop ett kapital som ska räcka till 100-årsdagen kräver nog både ett och flera extra jobb för att kalkylen ska gå ihop. I stället för att sprida ut sparandet över många år som extra grädde på moset på pensionen så kan det vara bättre att leva på sparpengarna först, vänta med pensionspengarna som ger högre månadsutbetalningar ju längre du väntar.
Behöver du spara överhuvudtaget? Kanske finns det andra tillgångar att luta sig mot, eller också är intjänandet till pensionen redan så stort att det räcker och blir över. Du kan också redan ha valt att köpa en sommarstuga eller en stor båt i stället för att spara.
Stugan och båten som du har glädje av mitt i livet, de går att sälja av när du blir gammal.
Här är dock risken för övermod stor. Utan sparande eller med en sparplan som bygger på en enda investering tar du en risk. Även den allra bästa pensionsprognos kan spricka om arbetslöshet, sjukdom eller andra olyckor sätter käppar i hjulen.