Aktiespararna

Kepler upprepar köp på Skanska efter vinstvarningen

Av Finwire/Redaktionen
10 januari 20242 min lästid
Skanska vinstvarnar då bolaget kommer att göra nedskrivningar på 2 miljarder kronor inom Kommersiell fastighetsutveckling, Bostadsutveckling och Förvaltningsfastigheter, vilket drabbar resultatet för det fjärde kvartalet. Aktien backar cirka 3% på beskedet. Analyshuset Kepler Cheuvreux upprepar köp och riktkursen 195 kronor under onsdagsmorgonen.

Enligt Skanska har de fortsatt svaga fastighetsmarknaderna resulterat i en högre grad av osäkerhet när det kommer till värdebedömningen av fastighetstillgångarna. Därför görs nedskrivningarna "för att säkerställa att redovisade värden återspeglar Skanskas bästa nuvarande bedömning av det underliggande värdet på fastighetstillgångar".

Utöver nedskrivningarna minskar Skanska också övervärdet i Kommersiell fastighetsutveckling med 1,6 miljarder dollar, vilket inte får en resultatpåverkan för perioden.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, skriver på Aktiellt under onsdagsmorgonen att det rör sig om "ytterligare nedskrivningar av tillgångar främst drivna av exponering mot USA".

"Baserat på rapporterade nyckeltal bedömer vi att omkring 50 procent av nedskrivningarna hänför sig till divisionen för kommersiella fastigheter i USA, vilket visar på fortsatt svaghet sedan q3, och att de totala rapporterade nedskrivningarna motsvarar omkring 5 SEK per aktie (utgör omkring 3,5 procent av bokfört värde). Den stora majoriteten av nedskrivningarna verkar dock vara icke kassaflödespåverkande", skriver analyshuset.

Orderingången har ökat - upprepar köp

Kepler Cheuvreux skriver också att Skanskas orderingång har ökat på senare tid, även om jämförelsetalen är tuffa för det fjärde kvartalet.

Sammanfattningsvis bedömer analyshuset att aktien lär falla mellan 3-5% under dagen, men man upprepepar fortsatt köp med en riktkurs på 195 kronor.

I skrivande stund kostar en aktie 171,50 kronor, vilket ger en uppsida på cirka 12%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig