Aktiespararna

Uppdragsanalys
Detta är en betald analys från Analysguiden på uppdrag av Metacon

Analys Metacon: Finansiering säkrad och listbyte genomfört

5 oktober 20223 min lästid

Detta är en betald analys på uppdrag av Metacon utförd av Analysguiden

Q2 har inneburit planenlig försäljningstillväxt, ett listbyte och en nyemission. Vi reviderar prognoserna och ser fortsatt potential i aktien.

Planenlig försäljningstillväxt
Den kommersialisering som påbörjats i år fortsatte under andra kvartalet med intäkter som uppgick till drygt 20 mkr (0). EBITDA landade på -4,5 mkr (-6) och rörelseresultatet på -15,3 mkr (-8). I linje med hur ledningen ser utvecklingen för de olika produkterna framöver, har försäljningen tagit fart först för elektrolysutrustning från kinesiska Peric, medan produkter för reformering av biogas, där Metacon är mer unika, förväntas följa därefter, tillsammans med de marina applikationer som nu testas bl a i Norge. Utvecklingen verkar sammantaget gå i takt med bolagets plan.

Listbyte och Finansiering
Aktien handlas sedan den 26 september på Nasdaq First North Growth Market och ett av skälen för listbytet var rimligen för att öka möjligheten att få in institutionella ägare vid en framtida kapitalanskaffning. För trots att Metacon precis har genomfört en nyemission 1:3 till kurs 1:80 per aktie som inbringat netto 117,6 mkr, så kommer mer pengar att behövas innan bolaget blir kassaflödespositivt, vilket enligt de finansiella målen ska nås vid utgången av 2025. Vi räknar med en ny kapitalanskaffningsrunda runt årsskiftet 2023/24.

Höjda marginaler och potential i värderingen
Fokuset på grön vätgas ökar stadigt i hela världen och inte minst i Europa, om än från låga nivåer. Det är därför ingen tvekan om att marknadspotentialen för vätgasutrustning ökar och kommer att göra så under många år, med en påverkan från de aktuella kriserna som snarast accelererar utvecklingen.

Även om vi lämnar våra omsättningsprognoser opåverkade, börjar vi ana att vi tidigare har varit för försiktiga i våra marginalantaganden och nu fört dessa mer i linje med vad som krävs för att nå bolagets egna finansiella mål. Däremot har både höga kapitalanskaffningskostnader, högre räntor och ett försämrat investeringsklimat bidragit till att vi har höjt avkastningskravet, och Metacons sjunkande aktiekurs har medfört att vi behöver räkna med en större utspädning för det ytterligare kapital som sannolikt måste in innan bolaget blir kassaflödespositivt. Dessa effekter tar nästan ut varandra, så vår kassaflödesberäkning landar fortfarande på en motiverad kurs på grovt räknat 2,5 kronor. Omvänt indikerar dagens kurs att Metacons försäljning bara skulle värderas till runt 1,3 gånger år 2030 trots en marknad som då växer med 30% per år och trots att investeraren får en avkastning på mellan 17%-19% per år fram till dess. Det är njuggt, trots hög risk.

Ett annat sätt att se på värderingen är att dagens företagsvärde (EV) utgör bara ca 60% av bolagets omsättningsmål för 2025 – ett mål som vi inte ser som orealistiskt i den snabbt växande marknaden – och det i en kraftigt växande framtidsbransch.

Dela med dig

Analysguiden, intervju med Metacons VD Christer Wikner

Metacons VD Christer Wikner intervjuas av Analysguiden. De pratar bland annat om Metacons teknik och fokusområden, satsningen på biogas, arbetet med elektrolys och bolagets offensiva finansiella mål. Detta och en hel del annat i intervjun.

Om aktien (META TO 1)

TickerMETA TO 1
Antal aktier114 948 274
P/s-tal
P/e-tal
Omsättning/aktie
Vinst/aktie
BörslistaFirst North Stockholm
SektorIndustrials
P/eget kapital
Eget kapital/aktie
Utdelning/aktie
Direktavkastning

Nyheter och analyser relaterade till Metacon

Uppdragsanalys

Intäkterna steg men resultatet tyngs av en begynnande kommersialiseringsfas.

Uppdragsanalys

Metacon växte intäkterna i Q1 och resultatet var negativt. Potentialen i vätgasmarknaden är stor och Metacons värdering prisar in lågt ställda förväntningar på framtiden.

Uppdragsanalys

Vätgasbolaget befinner sig i tidig kommersialiseringsfas och möter redan ett stabilt flöde med affärer. Osäkerheten är stor men på sikt finns en god potential.