Soltech Energy: Blickar mot 2025
Kvartalet i korthet
För det tredje kvartalet 2024 minskade Soltech Energy nettoomsättningen med 18% till 608,3 MSEK (741) med en EBITA om 70,3 MSEK (18,9) MSEK. Marknaden, speciellt konsumentdelen, för solenergi är fortsatt utmanande med räntor och elpriser som gör en solinstallation ekonomiskt sett relativt mindre attraktiv. Vi kan dock se att regulatoriska initiativ i Sverige med bl a effekttariffer och ersättning för stödtjänster gör en solcellsinstallation i kombination med batterier blir mer lönsam. I affärsområdet Sol ökade omsättningen i Sverige med 23% under kvartalet främst från kommersiella fastigheter och större energilager. I Spanien påverkar långdragna tillståndsprocesser omsättningen negativt liksom Nederländernas tilläggsavgift för inmatat el på elnätet. Den svaga byggkonjunkturen har påverkat bolagets övriga affärsområden negativt under kvartalet.
Tufft 2024 men ljusglimtar syns runt hörnet
Affärsområdet sol har påverkas negativt främst av en dämpad efterfrågan på konsumentmarknaden men även av Nederländernas tilläggsavgift på inmatat solenergi till nätet. Soltechs tre övriga affärsområden, tak, fasad och elteknik har under kvartalet haft tydliga nedgångar i omsättningen som en konsekvens av den svaga byggkonjunkturen i Sverige. Detta bedömer vi kommer att vända då detta är cykliska branscher och vi anser att en gradvis lägre ränta kommer påverka positivt. Soltech har nyligen lanserat ett koncept för konsumentmarknaden som kallas Soltech Home. Denna tjänst innebär att man säljer en helhetslösning med solceller, energilagring (batterier) som skall underlätta för kunden att dra nytta av sin investering då man med en batterilagring kan kapa effekttoppar vilket minskar abonnemangskostnaden samt få ersättning för stöd- och balanstjänster för elnätet. Vid stora svängningar på elpriset under dygnet kan man också minska sitt snittpris på elen. Komplexiteten på marknaden har ökat och en sådan tjänst kommer vara mycket positiv för att ta ett korrekt beslut och erhålla mest värde för pengarna. I Nederländerna har förutsättningarna ändrats till det negativa under året då energibolagen/nätägare infört en extraavgift då solenergi matas ut på elnätet vilket påverkar marknaden negativt. Långsiktigt är utsikterna goda då det finns stort politiskt stöd för ökad andel solel då EU har infört direktiv (EPDB) som innebär att man redan från 2026 vill se obligatorisk installation av solceller på större kommersiella och offentliga byggnader och bostadshus från 2029. Vi utesluter inte heller att fler länder kommer gå Sveriges väg med ett system som ställer högre krav på både köpare och säljare av solceller/lagring vilket skulle gynna Soltech.
Kostnadsbesparingar och trimmad organisation
En utmanande solmarknad tillsammans med en svag byggkonjunktur har påverkat bolagets nettoomsättning med en ca 20%-ig nedgång jämfört med 2023 för de tre första kvartalen. Vi justerar ner vår omsättningsprognos något till 2 488 MSEK från 2 627 MSEK som en konsekvens av detta. Detta har också påverkat aktiekursen som är ned med ca 70% sedan årsskiftet. Vi ser dock långsiktigt positivt då möjligheterna är goda framöver då flera underliggande faktorer kommer göra att bolagets utveckling vänder. Mer specifikt: prognos om lägre ränta framöver, fortsatt fokus på klimatomställning samt en ökad elektrifiering i hela Europa. Till detta ser vi en byggkonjunktur som kommer att vända då denna till sin natur är cyklisk. En ökad omsättning och lönsamhet skulle då ge förutsättningar för en omvärdering av bolaget. Den hastiga nedgången i omsättningen har påverkat vinsten men har också gjort att man infört kostnadsbesparingar och effektiviserat genom sammanslagning av verksamheter. Detta tar dock viss tid för att ge full effekt men på längre sikt kommer det att göra att man når lönsamhet snabbare vid en vändning. För en investerare med aptit för högre risk med tillhörande stor potential ser vi att det finns ett intressant läge att bevaka här. En del av risken är att bolaget inte lyckas hantera sin lönsamhetsomställning tillräckligt snabbt och tvingas till extern finansiering samt att bolagets tillväxt fortsätter påverkas av den dämpade konsumentmarknaden och utdragen svag konjunktur för byggmarknaden.