Aktiespararna

Nya skatteregler för ISK 2025 – allt du behöver veta

Nya skatteregler för ISK 2025.
Från och med i år gäller nya skatteregler för investeringssparkonton (ISK) – förändringar som påverkar alla som sparar i aktier och fonder. Så vad innebär de nya reglerna i praktiken för dig som har ett ISK-konto idag? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta om den nya beskattningen, hur den påverkar ditt sparande och vad du kan göra för att optimera din ISK-strategi framåt.

Nu är de nya skattereglerna för ISK här. I den här guiden kommer vi gå igenom allt du som sparar och investerar med ISK-konton behöver veta.

Vad är ett investeringssparkonto?

Ett investeringssparkonto (ISK) är en sparform som funnits i Sverige sedan 2012. Ett ISK-konto gör det enkelt att spara i aktier, fonder och andra värdepapper eftersom det skattemässigt är enklare. Med ett ISK-konto slipper du nämligen deklarera varje enskild affär du gör. I stället betalar du en schablonskatt varje år, vilken baseras på värdet av dina tillgångar på kontot.

Vad innebär de nya skattereglerna för ISK 2025?

Från och med den första januari 2025 införs en skattefri nivå för ISK-konton. Detta innebär att du kan spara upp till 150 000 kronor, utan att betala någon skatt. Tidigare har allt kapital på ett ISK-konto beskattats genom schablonintäkt, men med den nya regeln blir en del av sparandet helt skattebefriat. Något som gör det mer fördelaktigt för småsparare att spara och investera på till exempel börsen.

För den som har ett större kapital än 150 000 kronor på sitt ISK gäller fortfarande att det överstigande beloppet beskattas enligt de gällande reglerna. Med dagens skattenivå innebär detta en besparing på ungefär 3 200 kronor per år för den som har 150 000 kronor på ISK.

Förändringen berör en stor del av Sveriges sparare. Totalt beräknas cirka 4 miljoner svenskar få lägre skatt på sina ISK-konton genom de nya skattereglerna.

Samtidigt sänktes skatten på ISK från 1,086 % till 0,88 %. Om du vill lära dig mer om ISK-konton kan du ta del av vår guide med allt du behöver veta.

Så påverkas ditt sparande

Sparande på upp till 150 000 kronor blir alltså skattefritt, något som innebär att en stor del av Sveriges ISK-sparare kommer att betala mindre i skatt. För dig som har ett sparande under denna gräns innebär förändringen att du inte behöver betala någon schablonskatt alls på ditt ISK-kapital. Har du däremot mer än 150 000 kronor på kontot, beskattas endast det belopp som överstiger denna nivå.

Räkneexempel

Låt oss titta på ett enkelt exempel utifrån dagens schablonskatt på ISK för att bättre förstå hur skatten påverkar dig.

Sparkapital på max 150 000 kronor
Låt säga att du har ett totalt sparande på 150 000 kronor. Då ligger du under skattegränsen och ingen skatt behöver betalas. Om du investerar i aktier och fonder och får avkastning är det dock rimligt att anta att det totala värdet på ditt konto kommer att öka. Låt säga att din avkastning på ett år blir 5 procent, det motsvarar 7 500 kronor. Värdet på ditt konto har år två ökat till 157 500. De 7 500 kronor som överstiger minimigränsen beskattas då som vanligt.

Sparkapital på över 150 000 kronor
Vi leker istället med tanken att du har ett kapital på 250 000 kronor. De första 150 000 kronorna är alltså skattefria, medan de resterande 100 000 kronorna beskattas enligt den vanliga ISK-skatten. Med en beräknad schablonskatt på 0,022 procent innebär det en skatt på cirka 2 100 kronor, istället för 5 300 kronor som det skulle ha varit med de tidigare skattereglerna.

Om du har ett större kapital kan förändringen innebära en märkbar skattesänkning. Det är emellertid småsparare som får ses som de största vinnarna, eftersom de nu får möjlighet att spara skattefritt upp till den fastställda gränsen.

Anpassa din ISK-strategi

Med de nya skattereglerna för ISK kan många sparare betala mindre skatt på sitt långsiktiga sparande. En god idé kan vara att planera hur du placerar dina tillgångar. Detta säkerställer att du utnyttjar den skattefria gränsen och på så vis optimerar ditt sparande inför 2025 och framåt.

Utnyttja skattefria nivån till fullo

Om möjlighet finns, se till att ha minst 150 000 kronor placerade på ditt ISK-konto för att maximera den skattefria fördelen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för långsiktigt sparande i värdepapper som till exempel aktier och fonder.

Fördela ditt kapital smart

Har du ett större kapital än 150 000 kronor som ska sparas? Då kan det vara värt att fundera över hur du placerar ditt kapital. Du kan exempelvis hålla de första 150 000 kronorna på ISK för att utnyttja skattereglerna. Därefter kan du placera överskottet i alternativa sparformer som exempelvis en kapitalförsäkring. Överväg olika alternativ beroende på hur din investeringshorisont och riskprofil ser ut.

Diversifiera dina innehav

Med en större skattefördel på ISK-kontot kan det vara en god idé att diversifiera dina innehav. Det kan till exempel innebära att sprida riskerna genom att investera i olika typer av tillgångar, exempelvis:

  • Breda aktiefonder
  • Investmentbolag
  • Tillväxtaktier för långsiktig avkastning

Planera för insättningar och uttag

Planerar du att sätta in eller ta ut större belopp från ditt ISK? Då kan det vara bra att göra det i takt med skatteberäkningen, på så sätt kan du optimera beskattningen. Även om de första 150 000 kronorna är skattefria, beskattas allt över detta belopp enligt de vanliga ISK-reglerna.

Q&A om de nya skattereglerna

För att göra det enklare att förstå hur de nya skattereglerna påverkar dig och ditt sparande, har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren nedan:

Från när gäller den skattefria nivån?

Den skattefria nivån ligger på 150 000 kronor och började gälla automatiskt för alla ISK-konton från och med 1 januari 2025.

Vad händer om jag har mer än 150 000 kronor på mitt ISK?

Den del av ditt kapital som överstiger 150 000 kronor schablonbeskattas precis som tidigare. Om du till exempel har 250 000 kronor på ditt ISK, kommer 100 000 kronor att beskattas, medan de första 150 000 kronorna är skattefria.

Hur påverkas jag om jag har flera ISK-konton?

Den skattefria gränsen gäller per person, inte per konto. Detta innebär att om du har flera ISK-konton hos olika banker räknas det samman. Det innebär således att bara de första 150 000 kronorna totalt blir skattefria.

Gäller de nya reglerna även kapitalförsäkringar?

Nej, den skattefria gränsen gäller endast för ISK-konton. Kapitalförsäkringar beskattas enligt andra regler och påverkas således inte av de nya skattereglerna.

Är det fortfarande fördelaktigt att spara på ISK?

Ja, ISK är fortsatt en skatteeffektiv sparform för de allra flesta, särskilt för långsiktigt sparande i aktier och fonder. Med de nya skattereglerna har det dessutom blivit än mer fördelaktigt för småsparare att investera på lång sikt.

Lär dig mer

På Aktiespararna har vi ofta utbildningar och event som kan göra dig till en bättre investerare. Här hittar du våra kommande utbildningar och event.

Bli medlem hos Aktiespararna

Nu har du förhoppningsvis lärt dig vad som gäller kring de nya skattereglerna för ISK-konton som trädde i kraft i år.

Vill du lära dig mer om sparande och investeringar? Bli medlem hos Aktiespararna och ta del av exklusivt innehåll.

Dela med dig