Så ska du spara på börsen i nedgång
Det finns många anledningar till att börsen kan gå upp och ner. Inte minst hur bolaget du investerat i presterar. Det finns emellertid en hel uppsjö orsaker som påverkar börsens svängningar: ränteläget, konjunkturen, politiska beslut, globala händelser och investerarnas förväntningar.
För dig som har dina pengar investerade på börsen, eller som är intresserad av att investera på börsen kan det kännas läskigt när det kommer en nedgång, kom dock ihåg att du endast bör investera dina pengar på börsen om ditt mål är att spara på lång sikt.
Vad innebär egentligen en börsnedgång?
En börsnedgång innebär att aktiekurserna faller under en längre period. En börsnedgång inträffar när många investerare blir pessimistiska och börjar sälja sina aktier i större omfattning än de köper. Detta pressar priserna nedåt. Nedgången kan bero på flera olika orsaker.
Svag ekonomisk utveckling
En svag ekonomisk utveckling kan ha att göra med att företaget du investerat i minskar sin vinst, stigande arbetslöshet eller låg generell tillväxt i ekonomin.
Ränteökningar
Med högre räntor blir aktier mindre attraktiva eftersom alternativa placeringar (som räntesparande) blir mer lönsamma. Dessutom blir det dyrare för företagen att låna vilket kan bromsa tillväxten.
Världsläget
Det finns många omvärldsfaktorer som kan påverka börsen i negativ riktning. Krig, pandemier, naturkatastrofer eller politiska oroligheter skapar ofta osäkerhet och negativ stämning på marknaden.
Övervärderade aktier
Om aktier har stigit snabbt under en längre tid kan en prisjustering nedåt inträffa när investerare börjar tycka att priserna är för höga. Ett historiskt exempel är IT-boomen vid millennieskiftet där många haussade bolag som till exempel Framfab och Icon Medialab rusade på börsen utan stabila vinster eller hållbara affärsmodeller, något som resulterade i att aktiekurserna föll dramatiskt när bubblan väl sprack.
Strategier för sparande under börsnedgång
Oavsett vad du har för mål med ditt sparande, och om du tänkt spara på kort eller lång sikt, är det viktigt att du har en sparstrategi. Vill du lära dig mer om sparande generellt kan du läsa vår kompletta guide om sparande. Här går vi igenom några saker att tänka på.
Håll dig till din sparplan
Ett av de allra vanligaste nybörjarmisstagen på börsen är att få panik så fort nedgången är ett faktum. Att hålla dig till din sparplan är a och o för att bli framgångsrik på lång sikt. Detta kan du göra genom att sätta upp ett automatiskt månadssparande.
Månadsspara regelbundet
Att regelbundet spara varje månad innebär att du kan jämna ut börsens svängningar. Genom att investera samma summa varje månad köper du automatiskt både när börsen är hög och när den är låg. Det innebär att man får ett bra genomsnittligt inköpspris på lång sikt och slipper försöka tajma marknaden, vilket är svårt även för erfarna investerare. Det finns ett talesätt som lyder “Time in market beats timing market”, vilket vittnar om att det är klokt att se sparandet långsiktigt, snarare än att försöka göra snabba pengar på börsen.
Våga fortsätta köpa aktier och fonder
Att köpa aktier när börsen är svajig kan kännas irrationellt. Det är dock en av de viktigaste faktorerna för att bli framgångsrik på börsen på lång sikt. Marknaden kommer att gå upp och ner, och det är när du handlar i nedgång som du ofta gör de bästa långsiktiga affärerna. Detta eftersom du då får möjlighet att köpa aktier och fonder till lägre priser än när marknaden är på topp.
Undvik panikförsäljningar
Det kanske allra vanligaste misstaget nybörjare på börsen gör handlar om att sälja i panik när börsen går ner. Det är inte förrän du faktiskt säljer ett värdepapper som själva förlusten realiseras. Om du sparar på lång sikt, håll ut. Ett långsiktigt sparande bör ha en tidshorisont på åtminstone fem år.
Investeringar som klarar sig bättre i nedgång
Det finns investeringar som är bättre rustade för sämre tider, och om du är ute efter placeringar som står starkare mot konjunktursvängningar ska du fortsätta läsa.
Defensiva aktier och branscher
När börsen går ner kan det vara klokt att vända blicken mot defensiva aktier och branscher. Det handlar om företag vars verksamhet är relativt opåverkad av konjunktursvängningar, exempelvis inom livsmedel, läkemedel eller samhällsviktig infrastruktur. Efterfrågan på deras varor och tjänster är ofta stabilare, även under sämre tider. Dessa aktier kan med andra ord stå emot börsens nedgångar bättre än många andra.
Stabila utdelningsaktier
En annan strategi i nedgång är att investera i stabila utdelningsaktier, det vill säga i företag som regelbundet delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Utdelningen kan fungera som en trygghet när aktiekurserna sjunker eftersom den ger en direkt avkastning oavsett hur kursutvecklingen ser ut. Företag som haft en lång historik av pålitliga utdelningar blir ofta extra attraktiva när börsen faller.
Räntefonder
Det kan också vara en god idé att komplettera aktiesparandet med räntefonder och obligationer när börsen faller. En räntefont investerar i obligationer som ger en mer förutsägbar ränta och har lägre risk än till exempel aktier, vilket bidrar till att stabilisera portföljen i särskilt turbulenta tider. Genom att kombinera räntefonder med aktier minskar du risken samtidigt som möjligheterna till avkastning över tid fortfarande är goda.
Så hanterar du känslorna under en börsnedgång
När börsen faller är det lätt att känna oro, rädsla och stress – särskilt om du ser att värdet på ditt sparande snabbt minskar. Men det är just i dessa stunder som det är extra viktigt att behålla lugnet och inte fatta beslut baserat på tillfälliga känslor.
Vanliga misstag
Som tidigare nämnt är ett av de allra vanligaste misstagen många nybörjare gör vid börsnedgångar att sälja i panik. Många har inställningen ”rädda det som räddas kan” när kurserna rasar, men det innebär istället att man riskerar att låsa in förluster och missa uppgången som ofta följer.
Ett annat misstag är att helt sluta spara, vilket gör att du går miste om möjligheten att köpa till lägre priser under nedgången. Försök istället att se sparandet som en långsiktig resa, där både upp- och nedgångar är naturliga inslag.
Håll huvudet kallt
För att hålla huvudet kallt under oroliga tider är det viktigt att du har en tydlig strategi, och att du håller fast vid den. Påminn dig om varför du sparar och vad ditt mål är. Undvik att kolla börsen varje dag, det skapar ofta mer oro än nytta.
Prata gärna med någon kunnig eller ta ett steg tillbaka för att få perspektiv. Historiskt har marknaden alltid återhämtat sig, och den som vågar sitta still i båten brukar oftast belönas i längden.
Checklista - så kan du agera vid ett börsfall
Fortsätt månadsspara som vanligt
Om du fortsätter med ditt månadssparande kommer du att kunna köpa aktier till ett lågt pris vilket balanserar nedgången på lång sikt.
Undvik att fatta beslut i panik
Att sälja vid nedgång innebär att du låser in din förlust. Historiskt sett har börsen alltid haft en tendens att återhämta sig. Det kan bara ta lite olika lång tid.
Se över din sparstrategi - men håll dig till den
Att hålla fast vid din sparstrategi är a och o. Det är när du är konsekvent med din sparstrategi som du blir framgångsrik på börsen på lång sikt.
Påminn dig själv om dina långsiktiga mål
Är ditt mål att spara till ett semesterboende? Om du sparar på lång sikt finns det ingen anledning att känna överdriven oro här och nu.
Sprid risken genom att diversifiera dina investeringar
Kom ihåg att det kan vara en god idé att diversifiera ditt sparande. Att balansera upp din aktieportfölj med mer stabila alternativ är alltid en god idé.
Undvik att kolla portföljen för ofta
Kom ihåg: du sparar på börsen med en lång tidshorisont. Undvik att kolla portföljen för ofta, framförallt under dagar då börsen gått ner, det leder bara till onödig oro.
Se nedgången som ett köpläge, inte en katastrof
En nedgång på börsen är faktiskt ett ypperligt tillfälle att fynda aktier, något som kommer att innebära att du balanserar upp portföljen på sikt.
Prata med någon kunnig om du känner dig osäker
Att prata om ditt sparande och dina investeringar med någon som har längre erfarenhet kan ge dig trygga besked. En person med längre erfarenhet har sannolikt varit med i nedgång tidigare.
Fokusera på bolag och fonder med stabil grund
Investera inte i aktier och branscher som du har dålig koll på. Titta på vilka bolag som varit stabila över en längre tid och satsa på dessa bolag som en bra bas i din portfölj, alternativt kan du diversifiera din portfölj med bolag som inte är lika konjunkturskänsliga.
Kom ihåg: börsen har alltid återhämtat sig över tid
De senaste årtiondena har vi gått igenom många kriser, finanskrisen på 90-talet, IT-boomen runt millennieskiftet och finanskrisen som började 2007. Börsen har återhämtat sig även från dessa kriser och kommer sannolikt att återhämta sig även efter nästa kris.
Bli medlem hos Aktiespararna
Nu har du förhoppningsvis lärt dig att nedgångar på börsen är helt naturligt, och ingenting som du behöver känna överdriven ångest eller oro inför.
Vill du lära dig mer om sparande och investeringar så kan du bli medlem hos Aktiespararna och ta del av exklusivt innehåll, utbildningar, analyser och massor av spännande innehåll som hjälper dig bli en vinnare på börsen.