Aktiespararna

Så fungerar teknisk analys

Aktieanalys .
Med teknisk analys kan du som vill investera dina pengar bättre förstå och försöka förutse marknadens rörelser. Detta görs baserat på aktiens historiska prisdata och trender. I den här guiden kommer du att lära dig grunderna, men också hur du använder teknisk analys för att fatta smartare investeringsbeslut. Du kommer att få en praktisk genomgång av de viktigaste begreppen, nyckelindikatorerna att hålla koll på, samt lära dig skillnaden på teknisk och fundamental analys.

Vad är teknisk analys?

Teknisk analys är en metod som används för att analysera och försöka förutse prisrörelser på finansiella marknader, exempelvis på börsen. Istället för att fokusera på företagsspecifika värden, som vinst eller tillgångar, utgår den tekniska analysen från aktieprisets historiska beteende och marknadsdata. Själva idén med den tekniska analysen utgår från att marknadens mönster ofta upprepar sig, och att man med hjälp av dessa kan försöka förutse hur aktien kommer att utvecklas i framtiden.

Hur fungerar teknisk analys?

Den tekniska analysen bygger kortfattat på idén att all tillgänglig information redan är inprisad i marknaden och således reflekteras i priset på en aktie. Genom att använda olika tekniska indikatorer, som glidande medelvärden, RSI (Relative Strength Index) och MACD (Moving Average Convergence Divergence), försöker investerare förutse framtida kursrörelser. Mer om dessa indikatorer senare.

Teknisk analys används ofta av kortsiktiga handlare, exempelvis av daytraders och swingtraders som vill veta när en aktie ska köpas eller säljas. Teknisk analys kan emellertid också ge värdefulla insikter för långsiktiga investerare som vill tajma sina köp eller försäljningar bättre. Det finns kritiker som menar att marknaden är svår att förutsäga med säkerhet och därför anser att teknisk analys bör ses som ett subjektivt verktyg, snarare än en pålitlig metod för att fatta investeringsbeslut.

Grunderna i teknisk analys

Det finns tre antaganden som måste stämma in för att man ska kunna tillämpa teknisk analys. Det första antagandet är att det aktuella marknadspriset måste speglas av all tillgänglig information som finns om bolaget, på så vis kan man säkerställa att priset på en aktie är tillförlitligt. Detta brukar i folkmun kallas för “den effektiva marknadshypotesen”. Det andra är antagandet om att prisrörelser sker i trender.

Teknisk analys bygger ju på idén att priset inte rör sig slumpmässigt utan tenderar att följa specifika mönster över tid. En trend kan vara uppåtgående, nedåtgående eller sidledes. Genom att identifiera en trend och dess styrka kan du som vill investera få en uppfattning om aktiens framtida kursrörelser.Det sista antagandet är att historien ofta upprepar sig, det vill säga, mönster och beteenden från tidigare tenderar att återkomma. Som exempel kan en aktie som visat en så kallad "dubbeltopp" [Aktiespararna, addera en bild] indikera en kommande nedgång, medan en "cup and handle"-formation [Aktiespararna, addera en bild] snarare kan signalera en potentiell uppgång.

Genom att studera dessa historiska mönster kan du identifiera köp- och säljtillfällen.Tillsammans skapar dessa tre antaganden en struktur för att analysera aktiers kursrörelser. Även om teknisk analys som verktyg inte är felfritt kan den ändå erbjuda värdefulla insikter om du vill förbättra ditt beslutsfattande.

Kort- och långsiktig teknisk analys

Det finns två huvudsakliga tidsperspektiv inom den tekniska analysen, det kortsiktiga och det långsiktiga.

Kortsiktig teknisk analys fokuserar på snabba marknadsrörelser över dagar eller eventuellt veckor. De mest populära verktygen inkluderar glidande medelvärden, RSI och candlestick-mönster. Dessa verktyg kan identifiera mer kortvariga trender och köptillfällen. Målet med den kortsiktiga analysen är att dra nytta av snabba förändringar och göra många kortsiktiga vinster.

Den långsiktiga analysen fokuserar istället på bredare trender på marknaden över månader, eller år. Den används ofta av investerare som söker stabil avkastning över tid. Målet med teknisk analys för den som vill investera på lång sikt är att identifiera långsiktiga mönster, stöd- och motståndsnivåer samt övergripande trendriktningar. Vanliga verktyg inkluderar trendlinjer, långsiktiga glidande medelvärden och makroekonomiska indikatorer. Du kan, genom att analysera marknadens större rörelser, fatta mer välgrundade beslut för långsiktiga portföljstrategier och på så sätt minska risken för impulsiva felbeslut.

Lär dig teknisk analys steg för steg

Om du vill komma igång med teknisk analys kan det vara en bra idé att ta det steg för steg. Målet är att hitta mönster och trender som kan ge ledtrådar om framtida prisutvecklingar för de aktier du är intresserad av att investera i. Här är en guide för att komma igång med teknisk analys.

Välj en plattform

För att göra teknisk analys behöver du först och främst en investeringsplattform som erbjuder prisdiagram och tekniska indikatorer.

Välj en investeringsplattform

Plattformar som Avanza och Nordnet erbjuder kostnadsfria diagramverktyg, För dig som precis börjat investera och är ute efter enkla verktyg med basfunktioner kan det vara en god idé att börja här, innan du ger dig på mer avancerade verktyg och plattformar. 

Andra mer avancerade verktyg

Hitta kursvinnare är ett verktyg som innehåller allt du behöver för att göra bra investeringar. Oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt, och oavsett om du handlar flera gånger per vecka eller mer sällan. Och du är i gott sällskap. Hitta kursvinnare är ett av Sveriges mest använda analysprogram. Andra program som kan erbjuda fler funktioner än de vanliga investeringsplattformarna är TradingView och Börsdata.

Nyckelindikatorer inom teknisk analys

Det finns många olika indikatorer som du kan ha användning för inom teknisk analys, lite beroende på vad du vill mäta. Nedan listar vi några av de vanligaste och mest användbara.

Candlestick-mönster

Candlestickdiagram visar information om öppnings-, stängnings- samt högsta och lägsta pris för varje tidsperiod. De ger en tydlig bild av hur priset har rört sig över en viss tid och kan användas av dig som vill analysera marknadens rörelser, identifiera trender och förstå mönster för att fatta mer informerade beslut när du investerar. 

Glidande medelvärde

Glidande medelvärden är ett verktyg inom teknisk analys som används för att jämna ut prisrörelser men också för att identifiera trender över tid. Ett glidande medelvärde, på engelska moving average, beräknas genom att ta medelvärdet av en tillgångs pris under en viss tidsperiod. Detta hjälper till att minska "brus" i prisrörelser och gör det enklare för dig att se en tydlig trend. Man brukar göra skillnad på så kallat Enkelt glidande medelvärde (Simple Moving Average, SMA) och Exponentiellt glidande medelvärde (Exponential Moving Average, EMA).

Enkelt sammanfattat är skillnaden att SMA ger ett enkelt genomsnitt av alla priser under en angiven period. EMA å andra sidan fokuserar mer på de senaste priserna, vilket gör att den reagerar snabbare på prisförändringar än SMA.

Stöd- och motståndsnivåer

Ett annat verktyg du kan använda är stöd- och motståndsnivåer. Stödnivåer kan enklast beskrivas som “prisnivåer” där priset på ett värdepapper tidigare har haft svårt att falla under. Motståndsnivåer å andra sidan är en nivå där priset haft svårt att bryta igenom uppåt. Genom att titta på stöd- och motståndsnivåer kan du identifiera hur till exempel en aktie förväntas röra sig. 

RSI (Relative Strength Index)

Lägg till RSI till ditt diagram för att mäta styrkor och svagheter i en aktie genom att se prisrörelser över en specifik tid. RSI är ett verktyg som indikerar om aktien överköpts eller översålts och kan med fördel användas av dig som är ute efter att identifiera potentiella vändpunkter, bekräfta trender eller hitta optimala köp- och säljtillfällen.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)

MACD syftar till att jämföra två glidande medelvärden (vanligast 12-dagars och 26-dagars) för att signalera potentiella köp- och säljlägen. När MACD-linjen korsar ovanför signallinjen ska detta ses som en positiv signal och kan vara en indikator på att priset är på väg upp. När den å andra sidan korsar under signallinjen är det istället en indikator på att priset är på väg ner. 

Trendlinjer

Trendlinjer ritas på en prisgraf för att identifiera trender. En uppåtgående trendlinje dras genom att binda ihop bottnar (där aktien vänt upp), medan en nedåtgående dras genom att binda ihop toppar (där aktien vänt ner).

Bollingerband

Bollinger Bands är en annan teknisk indikator som visar prisers volatilitet och möjliga köp- eller säljlägen. Bollingerband består av ett glidande medelvärde (vanligtvis ett 20-dagars) med två “band” runt. Ett övre och ett nedre band. När aktiepriset når det övre bandet kan detta ses som att aktien är överköpt (vilket är en möjlig säljsignal). När det istället når det nedre bandet kan aktien anses vara översåld (vilket är en möjlig köpsignal).

Använd demokonton

Ett bra sätt att lära dig teknisk analys är att sätta upp ett demokonto. Många plattformar erbjuder sådana konton som tillåter dig handla med virtuella pengar. På detta sätt kan du öva på teknisk analys, helt utan risk. Här kan du följa dina köp- och säljsignaler och se hur de faktiskt fungerar i verkligheten.

Skapa en plan och håll dig till den

Nu har det blivit dags att handla på riktigt. Då är det viktigt att ha en plan. Bestäm i förväg hur mycket du är villig att riskera per handel och sätt upp regler för när du ska köpa och sälja baserat på din tekniska analys. Det är väldigt viktigt att du håller dig till planen och utvärderar den regelbundet för att förbättra din strategi över tid.

Analysera aktier med teknisk analys – ett exempel

Låt oss titta på ett exempel med ett fiktivt bolag inom förnybar energi. Låt säga att bolaget utvecklar och säljer solcellslösningar för privatpersoner och företag. Aktiekursen för bolaget har under det senaste året visat upp en volatil utveckling, med kraftiga uppgångar främst under sommarhalvåret, detta eftersom efterfrågan på solenergi traditionellt sett ökar då.

Med hjälp av teknisk analys kan vi studera aktiekursens historiska rörelser och identifiera mönster. I detta fiktiva exempel kan vi se att kursen rört sig i en stigande trendkanal med stöd runt 100 kronor och motstånd runt 130 kronor. RSI-indikatorn visar dessutom att aktien nyligen var överköpt, vilket indikerar en möjlig nedgång. Vid en närmare analys av handelsvolymen märker vi slutligen att större volymer tenderar att inträffa vid de uppgångar som bryter tidigare motståndsnivåer. I detta fiktiva fall säger den tekniska analysen oss att vi bör vara försiktiga med att köpa aktien nära motståndsnivån på 130 kronor. Det vi istället kan göra är att vänta och se om kursen åter testar stödnivån runt 100 kronor, vilket skulle kunna ge ett bättre köpläge om den stigande trendkanalen håller.

Det här exemplet illustrerar hur teknisk analys kan användas för att förstå och försöka förutsäga aktiens möjliga rörelser, vilket kan hjälpa dig som investerare att fatta bättre beslut om när det är lämpligt att köpa eller sälja. 

Teknisk analys av valutamarknaden

Teknisk analys av valutamarknaden bygger på att analysera historiska prisrörelser och volymer för att försöka förutse framtida prisutveckling för olika valutor, istället för aktier. Valutamarknaden är mycket volatil, inte minst eftersom den i ännu högre utsträckning påverkas av globala händelser. Med hjälp av tekniska verktyg som glidande medelvärden, stöd- och motståndsnivåer samt indikatorer som RSI (Relative Strength Index) och MACD (Moving Average Convergence Divergence) kan den som vill investera i valutor identifiera mönster och trender.

Ett exempel är att använda ett 50-dagars glidande medelvärde för att identifiera trenden i valutaparet EUR/USD. Låt säga att priset ligger över medelvärdet och trenden är uppåtgående – då kan du se det som en signal att köpa. Teknisk analys hjälper valutahandlare att fatta mer datadrivna, men också snabbare beslut på en marknad som är i ständig rörelse.

Teknisk analys vs. fundamental analys

Både teknisk och fundamental analys är användbart för dig som vill fatta bättre investeringsbeslut, men de skiljer sig åt. Den tekniska analysen fokuserar på att analysera historiska prisrörelser och volym för att försöka förutsäga framtida marknadstrender, med hjälp av diagram och indikatorer. Fundamental analys å andra sidan bedömer ett bolags ekonomiska hälsa och faktiska värde. Detta genom att analysera bolagets finansiella rapporter, nyheter och trender som genomsyrar branschen bolaget befinner sig i. Båda är viktiga inom aktiehandel och bör användas tillsammans för att ge en mer övergripande och heltäckande bild av en investering. Genom att kombinera teknisk och fundamental analys kan du som vill investera både förstå marknadens kortsiktiga rörelser, men också den långsiktiga värdepotentialen.

Riskhantering i teknisk analys

Riskhantering är en viktig del av den tekniska analysen och en förutsättning för att lyckas med dina investeringar på lång sikt. Målet är att skydda ditt kapital och minimera förluster när marknaden går emot dig. Genom att implementera enkla riskhanteringsstrategier kan du skapa dig en bra och stabil grund för långsiktiga börsframgångar, oavsett hur marknaden svänger.Ett första steg i riskhantering kan till exempel vara att bestämma hur stor del av ditt kapital du är villig att riskera per aktieaffärl. En tumregel är att inte riskera mer än max 1–2 procent av ditt totala kapital per affär.

Ett annat sätt kallas stop loss-order. Det är en automatisk försäljning som triggas när en aktie når en, av dig, bestämd nivå. Du kan undvika större förluster eftersom stop loss automatiskt säljer en aktie när den faller under en viss prisnivå. Ett annat sätt att hantera risk handlar om att diversifiera din portfölj. Genom att inte lägga alla ägg i samma korg kan du jämna ut dina resultat och minska risken för stora förluster. Detta är emellertid en gyllene regel som gäller för alla typer av investeringar, oavsett om du tänkt tillämpa teknisk analys eller ej. Läs mer om våra Gyllene Regler för fler tips för att lyckas med dina investeringar. 

Lär dig mer

Vi har ofta utbildningar inom teknisk analys och programmet Hitta kursvinnare. Här hittar du våra kommande utbildningar och event.

Sammanfattningsvis

Teknisk analys är en metod som med hjälp av olika verktyg försöker förutsäga prisrörelser på marknaden genom att studera historisk data och mönster. Analysen fokuserar på trender och indikatorer, vilka identifierar köptillfällen och risker, antingen på kort eller lång sikt. För dig som investerar på börsen kan den tekniska analysen komma väl till pass genom att få dig att fatta smartare investeringsbeslut.




Dela med dig