Aktiespararna

Ålandsbanken: Tre aktier vi gillar efter rapport

Av Jessika Bouveng
17 juli 20242 min lästid
Ålandsbanken kommenterar idag en rad bolag som under gårdagen kom med rapport. Banken ser fortsatt positivt på de båda storbankerna SEB och Swedbank, även Hexatronic.

Swedbank redovisade ett rörelseresultat på knappt 11 miljarder kronor, och slog därmed marknadens förväntningar med 9%. Samtidigt minskade räntenettot med 3% jämfört med föregående kvartal.

Marknaden reagerade negativt på rapportdagen och aktien stängde tisdagen på -1,3%. Ålandsbanken är dock fortsatt positiva till aktien.

"Givet en låg värdering, en stark balansräkning samt en attraktiv utdelning så är vi fortsatt positiva till aktien", skriver Ålandsbanken i sitt morgonbrev.

För SEBs del kom rapporten in starkt och siffrorna träffade alla rätt för kvartalet. Likt Swedbank överträffade man förväntningarna på rörelseresultatet som kom in på 11,84 miljarder. Även resultatet före kreditförluster var cirka 4% bättre än väntat.

Till skillnad från Swedbank så reagerade marknaden positivt på rapporten och aktien stängde gårdagen med en uppgång på 2,7%.

"Vi ser fortsatt god kurspotential i SEB – även om banken värderas högre än övriga svenska banker – och behåller en positiv syn på aktien."

Hexatronic rusade 18% på rapportdagen

Ålandsbanken har även tittat på fiberkommunikationsbolaget Hexatronics rapport som visade ett starkare Q2 än väntat. Bolaget redovisade 14% omsättningstillväxt sekventiellt.

Efter att bolaget tampats med tillbakagång i fibermarknaden, i bland annat USA och Storbritannien under senaste tiden, väntas marknadsförhållanden normaliseras under Q4 2024 och 2025.

"Vi bedömer att Hexatronic kommer ur besvikelsens dal i en styrkeposition och ser positivt på aktien", skriver banken avslutningsvis.

Aktien rusade nästan 18% under tisdagen men backar något under onsdagen.

LÄS MER: Aktien springer förbi riktkurser - analytikern ser mer uppsida

LÄS MER: Byggjätten steg tvåsiffrigt på rapport - SHB sänker rekommendation

Media och analyshusSwedbankSEB

Dela med dig