Aktiespararna

Byggjätten steg tvåsiffrigt på rapport - SHB sänker rekommendation

Av Jessika Bouveng
17 juli 20242 min lästid
NCC-aktien tog igår fart på börsen efter att ha lämnat rapport. Handelsbanken väljer dock att sänka sin rekommendation medan Kepler väljer att höja riktkursen.

Tisdagen bjöd bland annat på rapport från byggbolaget NCC. NCC redovisade en omsättning som var högre än väntat under andra kvartalet och även rörelseresultatet var bättre än väntat.

Marknaden reagerade positivt på aktien som steg nära 12% på rapportdagen. Kursen stängde tisdagen på 162 kronor.

SHB sänker rekommendationen för NCC

Idag har både Handelsbanken och analyshuset Kepler Cheuvreux analyserat rapporten och reaktionerna skiljer sig åt. Handelsbanken väljer idag att sänka sin långsiktiga rekommendation för NCC-aktien från market perform till underperform.

“Orderingången överraskade på positiva sidan, vilket gör att vi höjer våra estimat något för 2025-26. Inom de andra affärsområdena var omsättningen och marginalerna stabila, vilket innebär att vi på totalen gör relativt små prognosändringar”, skriver Handelsbanken.

Trots att banken ställer sig positiva till rapporten anser de att den långsiktiga potentialen minskat efter uppgången och de kan därför inte motivera en neutral rekommendation.

Den kortsiktiga rekommendationen behåll upprepas.

Höjd riktkurs från Kepler

Kepler väljer istället att upprepa sin rekommendation om köp och höjer dessutom riktkursen till 187 kronor från tidigare 155. Kepler har efter rapporten höjt vinsten per aktie mellan år 2024 till 2026 med upp till 5%. Man sänker även nettoskulden tack vare det starka kassaflödet.

“Marknadsutsikterna är stabila och vi förväntar oss att den kommersiella fastighetsutvecklingen så småningom kommer att gynnas av lägre styrräntor. Ebit-marginalen för rullande 12 månader ökade och Industry var en viktig drivkraft under andra kvartalet”, skriver Kepler på börssajten Aktiellt.

I den inledande handeln under onsdagen fortsätter aktien upp på börsen.

LÄS MER: Två av fastighetsbolagets köpstämplar steks efter rapport

LÄS MER: Analytikern: Sektorn gör comeback - tre aktier att titta närmare på

NCCMedia och analyshus

Dela med dig